Jégkocka 10 perc alatt? Íme a konyhai kisgép, amivel rekordidő alatt készíthetsz jeges italokat!

A fizika törvényeit nem tudjuk áthágni, ám számos folyamat abban is felgyorsítható. Hiszen nincs is annál bosszantóbb, amikor a kedvenc jeges italunkhoz minden rendelkezésünkre áll - kivéve a jég. Nos, ha notóriusan elfelejted feltölteni a jégkockatartót, de nem múlik el nap egy finom jeges latte nélkül, lehetséges, hogy a jégkészítő gépet – többek között – neked találták ki!

Jégkockák

Jégkockát készíteni nem nagy tudomány, viszont annál több macerát jelenthet. Egyrészt a jégkockatartó elhelyezése a fagyasztóban, másrészt pedig azt az időt kivárni, mire a folyékonyból szilárd halmazállapot keletkezik. S harmadrészt újra és újra pótolnunk kell a felhasznált mennyiséget, így pláne a nyári hónapokban jégkockát készíteni egy ördögi körnek tűnhet. Illetve tűnhetett eddig!

Jégkocka pár perc alatt? Igen!

Extra nagy jegek

A Gorenje jégkészítő gép a piacon egyedülálló módon extra nagy jégdarabokat is tud készíteni, amik akár pezsgők vagy borok behűtésére is alkalmasak lehetnek.

A kánikulában nem meglepő, ha jéghideg italokra vágyunk, ám a fentebb említett problémakör miatt nem is olyan könnyű megkaparintanunk azokat. Kivéve, ha van egy jégkészítő gépünk, ami 10 perc alatt jeget készít nekünk: volt szerencsénk kipróbálni a Gorenje jégkészítő gépét, ami például pont ennyi idő alatt képes erre, és nem is akármekkora mennyiségben! Egy etap ugyanis 4 dl ital lehűtéséhez elegendő jeget tartalmaz, így szinte szó szerint nagyüzemben készíthetjük a jégdarabokat – és persze az italokat.

jégkészítés géppel gyorsan fagyasztás

A jégkészítő gép működése

A Gorenje jégkészítő gép hasonló elven működik, mintha a fagyasztóban készítenénk jeget, viszont a hagyományos módszernél mégis futurisztikusabb. Minden a tartályba töltött vízzel kezdődik, amiből a gép egy másik, kisebb tartályba tölti a vizet. Ebbe a tartályba ereszkednek bele a kis csövek, amelyek köré tud fagyni a víz – innen kapja a töltényre emlékeztető formát. Mérettől függ, mennyi ideig kristályosodik a víz a csapokon, ám amikor késznek ítéltetik, a maradék vizet a gép leereszti, a jegek pedig a tálcára pottyannak. Mindezt pedig végig is kísérhetjük az átlátszó fedélen keresztül - valóban látványos és érdekes folyamatnak lehetünk szemtanúi.

gorenje jégkészítő gép működése

A forma mindent visz

Érdemes kiemelni, hogy miért hatékonyabbak a kerek, "üres" jégdarabok a hagyományos kockánál: az igazság az, hogy az üreges kialakításnak köszönhetően valóban hűtőfunkcióval bír ahelyett, hogy az olvadás során túlságosan felvizezné az italunkat.

Szükséges-e otthonra jégkészítő gép?

A tesztfolyamat során többször elgondolkoztunk, hogy a mi háztartásunkban el tudnánk-e képzelni állandó tagként a Gorenje jégkészítőjét. A válasz az, hogy abszolút, ám egy 2 (és fél) tagú család nem biztos, hogy elbírna ekkora mennyiségű jéggel, amit a Gorenje gépe rekordidő alatt legyárt (50 jégkocka óránként). Viszont a nagy családi, baráti összejöveteleken igenis nagy hasznát lehet venni. Akár kisebb rendezvényeken (mint például egy családias hangulatú esküvő) is messze jobb alternatíva, mintha a becsomagolt jeget hurcolásznánk. Illetve nagy előnye még, hogy valóban folyamatosan készül a jég: azaz ami elkészül, azt azonnal fel is tudjuk használni, miközben már fagyásközeli állapotban van a következő adag. Összességében azt lehet elmondani, hogy aki szeretne otthonra egy jégkészítő gépet, az a Gorenje kisgépében biztosan nem fog csalódni, sőt nagyon fogja szeretni azt.

Oldalak