Gombás hússal töltött karalábé
A karalábés ételek igen egészségesek, ezért igyekezzünk minél többször erőt venni magunkon, és elkészíteni a számtalan karalábés recept valamelyikét. A gombás hússal töltött karalábé kielégíti mind a zöldség, mind a húskedvelők táborát.
Hozzávalók
- 4 db karalábé
- 25 dkg darált hús
- 10 dkg gomba
- 8 dkg kerekszemű rizs
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- aprított petrezselyem
- őrölt bors
- só
- kivájt karalábé
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 dkg liszt
- 3 evőkanál olaj
- fél csokor kapor
- cukor
- 1,5 dl tejföl
Elkészítés
Dinszteljük meg egy evőkanál olajon a finomra aprított vöröshagyma felét, majd adjuk hozzá az aprított gombát, és enyhén sózva süssük a zsírjára. Közben pároljuk félpuhára a rizst. A darált húst keverjük össze a gombás hagymával, a rizzsel, a tojással, egy gerezd összetört fokhagymával, a petrezselyemmel, utána ízesítsük sóval és borssal. A kivájt karalábét töltsük meg ezzel a töltelékkel, majd tegyük bele egy főzőedénybe, közvetlen az aprított karalábékra. Szórjuk köré a karalábé zsenge leveleit, a húsgombócokat, öntsünk rá 2,5 dl vizet, és pároljuk puhára őket. Mialatt a karalábék párolódnak, készítsünk lisztből és olajból zsemleszínű rántásokat, majd dinszteljük bele a fél aprított vöröshagymát, a kaprot, és keverjük el egy kis vízzel és tejföllel. Vegyük ki a párolt karalábékat, és rántsuk be a párolólevet, amit néhány percig forralunk. Közben ízesítsük sóval, borssal, kaporral, cukorral, végül tegyük vissza a karalábékat a kapott mártásba. Tálaláskor öntsük le a mártással a töltött karalábét, és készíthetünk mellé köretnek párolt rizst.
Mivel ásványi anyagokban igen gazdag a karalábé, érdemes elkészíteni a leves változatát is.