Spárgás-sonkás rizottó
A rizottónak számtalan változatát ismerjük, sőt, ha valaki kreatív, saját rizottó recepteket tud alkotni. Előnye, hogy idő hatékony, és rendkívül egyszerű elkészíteni, így még egy váratlan vendég sem marad éhen.
Hozzávalók
- 30 dkg rizottó rizs
- 50 dkg zöld spárga
- 5 dkg vaj
- 1 liter hús- vagy zöldségleves
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál citromlé
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 8 dkg sonka
- csilipehely
- őrölt bors
- 1 csokor aprított petrezselyem
- kb. 2 evőkanál reszelt parmezán
- só
Elkészítés
A spárga lágy részét 3 egyenlő részre vágjuk, és egy kevés vajon, enyhén sózva 10 perc alatt roppanósra pároljuk. Közben vegyünk elő egy serpenyőt, amiben egy kevés vajon süssük üvegesre a vöröshagymát. Szórjuk hozzá a rizst, és törjük bele a fokhagymát is. Öntsük rá a bort, és kevergessük addig, amíg a rizs mindet be nem szívta. Merőkanalanként adagoljuk hozzá a húslevest, és várjuk meg, amíg a rizs be nem szívja azt is magába. Keverés közben sózzuk és borsozzuk, ízlés szerint ízesítsük csilipehellyel. Amikor már majdnem puha a rizs, keverjük hozzá a spárgát, a vékony sonkát, a petrezselymet, a citromlevet, és még néhány percig pároljuk össze őket. Ha a rizs teljesen megfőtt, vegyük le a tűzről, adjunk hozzá egy kis vajat és szórjuk meg parmezánnal, keverjük össze, és hagyjuk pár percig pihenni. Melegen tálaljuk, megszórva egy kis parmezánnal.
Minél változatosabb asztalt szeretnél? Készítsd el a garnélás rizottót is!