3 hiba, amit fagyasztott ételeink kiolvasztásakor elkövetünk - Te is beleestél már?
Összegyűjtöttük azokat a visszatérő hibákat, amelyeket sokan elkövetünk a fagyasztott ételek kiolvasztása során.
Máig a legnépszerűbb tartósítási technika
Az ételek lefagyasztása a legnépszerűbb tartósítási technikák egyike, nem véletlenül - legyen szó nyers húsokról, pékáruról (hello 2020 tavasza) vagy az ebédről megmaradt fogásról, a mélyhűtő mindig jó szolgálatot tesz.
A fagyasztás, pontosabban a fagyasztott élelmiszer kiolvasztása nem teljesen veszélytelen folyamat - vannak bizonyos élelmiszerbiztonsági szabályok, amelyek be kell tartanunk ahhoz, hogy az étel felengedés után is biztonsággal fogyasztható legyen. Összegyűjtöttük a 3 leggyakoribb hibát - ha ezekre odafigyelsz, nem kell tartanod egy esetleges bakteriális fertőzéstől, illetve az étel romlásától.
Nem megfelelő hőfokon történő kiolvasztás
A legtöbbünkkel minden bizonnyal előfordult már, hogy megfeledkeztünk az időről és későn vettük ki a mélyhűtőből a főzéshez használni kívánt húst. Ilyenkor a legtöbben megpróbálják felgyorsítani a folyamatot és a fagyott a húst mikróban igyekszenek kiolvasztani.
Ezzel azonban komoly bajt is okozhatunk - ilyenkor az előzőleg lefagyasztott ételt úgynevezett hősokk éri, amitől az élelmiszer különösen ki lesz téve a különböző baktériumoknak. Ugyanez igaz a szobahőmérsékleten történő kiolvasztásra. A fagyasztott ételeket a legbiztonságosabban a mélyhűtőből a hűtőbe áthelyezve tudjuk kiolvasztani - ilyenkor figyeljünk arra, hogy az ételt csomagoljuk be egy nejlonzacskóba, nehogy az olvadáskor kiengedő nedvesség elárassza a hűtőt.
Cikkünk folytatódik, lapozz.