Lassan már fénnyel táplálkozol és nagyon hiányzik a kenyér? Ez a mindenmentes változat lesz a megmentőd

Egyre többen vannak olyanok, akiknek egy vagy több tápanyagtípust kell kiiktatniuk az étrendjükből. Ilyenkor a kenyér pótlása jelenti az egyik legnagyobb kihívást - ez a mindenmentes változat még a legszkeptikusabbakat is meggyőzi.

Kenyér mindenmentesen

Kenyér mindenmentesen

Hozzávalók:

  • 135 g napraforgó mag
  • 90 g lenmag
  • 65 g mogyoró vagy mandula
  • 145 g zabpehely (szükség esetén gluténmentes)
  • 2 ek chia mag
  • 4 ek útifű maghéj
  • 1 tk tengeri só
  • 1 ek juharszirup vagy egyéb édesítő
  • 3 ek kókuszolaj
  • 350 ml víz

Elkészítés:

  1. Egy őzgerinc formájú sütőedényben (vagy, ami éppen fellelhető a konyhában) keverjük össze a száraz hozzávalókat (magvak, zabpehely, só).
  2. Egy mérőedényben keverjük össze a folyékony hozzávalókat (juharszirup, kókuszolaj, víz), majd öntsük a szárazokra. Jó alaposan keverjük össze. Ha túl sűrűnek érezzük, adhatunk még hozzá egy kevés vizet.
  3. A tetejét simítsuk el egy fakanállal, majd hagyjuk szobahőmérsékleten állni legalább 2 órát. Akkor áll készen, ha nyomkodás után visszanyeri eredeti alakját.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig, majd borítsuk ki a sütőedényből és közvetlenül a rácson, a másik oldalával felfele süssük további 30-40 percig.
  5. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni. Fedett, letakart dobozban akár 5 napig is eláll, de kiválóan fagyasztható is.
Forrás: mynewroots.org
Fotó: gettyimages.com

Oldalak