Itt a farsang, áll a bál: 3 fánk, aminek nem tudsz ellenállni!
Nem bánod meg, ha mind kipróbálod.
Farsangi fánk
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 5 tojássárgája
- 5 dkg vaj
- 2 ek cukor
- só
- olaj
Elkészítés:
Az élesztőt 1 deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a vajat pedig habosra keverjük a tojássárgákkal. Az élesztős tejet és a tojásos vajat összekeverjük, hozzáadjuk a maradék cukrot és a tejet. A lisztet beleszitáljuk, meghintjük egy csipet sóval és az összetevőket ruganyos tésztává gyúrjuk. A tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán hüvelykujj vastagságúra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ezután lekenjük a tetejét olajjal és hagyjuk kb. 15 percig pihenni. A megkelt fánkokat forró olajba merítjük, és először fedő alatt, kis lángon, majd megfordítva, nagy lángon, fedő nélkül kisütjük. Porcukorral vagy vaníliás cukorral megszórva, gyümölcslekvárral kínáljuk.