Recept

Fánk

Mindannyian kedveljük azokat recepteket, amihez nem kel túlköltekeznünk magunkat. Az ősrégi magyar süteményreceptek pont ilyenek. A hazai ízek ugyanolyan jól tudnak esni, mint egy muffin vagy brownie, így hát összeállításunkból kedvedre válogathatsz, ha nem tudod, mi legyen a desszert az ebéd után.

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk. Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb. másfél ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá és kb. 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk,

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Hozzávalók

  • 1 kg liszt (fele rétes, fele sima liszt)
  • 0,5 l tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl rum
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tetejére
  • sárgabarackdzsem a tálaláshoz

Elkészítés

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk. Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb. másfél ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá és kb. 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép szalagos a fánkunk. Bő olajban süssük, mert ha kevés olajat használunk, nem tud úszni az olajon, és nem lesz szép.

Forrón meghintjük porcukorral, és gyümölcsdzsemmel tálaljuk.

Ezt is ajánljuk: Sajtos sonkatekercs - Katt ide!

Oldalak

Recept
Sztárok
Katalin hercegné karácsonyi koncertjén természetesen jelen volt Vilmos herceg, valamint három közös gyermekük is, a bájos família láttán pedig a népszerű testbeszéd-szakértő szokatlan dologra lett...
Lifestyle
Fény derülhet a Nyilas egy titkára. Napi horoszkóp.
Fashion&Beauty
Felejtsd el a klasszikus parti ruhát – Demi Moore csillogó nadrágkosztümje maga a modern, ünnepi elegancia csúcsra járatott formában.
Sztárok
Ha egyszer III. Károly búcsút int a trónnak — akár halálával, akár lemondással —, akkor Vilmos herceg veszi át az uralkodást, és vele együtt a királyi család arculata is gyökeresen megváltozik.
Lifestyle
A Halak számára 2026 érzelmileg felkavaró, mégis rendkívül tanulságos év lesz, amelyben szerelem, pénz és egészség terén is nagy fordulatokra számíthatnak.
Utazás
Ha valaha már ragadtál a reptéren, mert törölték a járatodat akkor pontosan tudod, mennyire stresszes tud lenni ez a helyzet – de van néhány tipp, amivel megőrizheted a nyugalmadat.