Recept

Fánk

Mindannyian kedveljük azokat recepteket, amihez nem kel túlköltekeznünk magunkat. Az ősrégi magyar süteményreceptek pont ilyenek. A hazai ízek ugyanolyan jól tudnak esni, mint egy muffin vagy brownie, így hát összeállításunkból kedvedre válogathatsz, ha nem tudod, mi legyen a desszert az ebéd után.

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk. Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb. másfél ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá és kb. 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk,

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Hozzávalók

  • 1 kg liszt (fele rétes, fele sima liszt)
  • 0,5 l tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 0,5 dl rum
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tetejére
  • sárgabarackdzsem a tálaláshoz

Elkészítés

Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk. Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb. másfél ujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek. Azonnal fedőt teszünk rá és kb. 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép szalagos a fánkunk. Bő olajban süssük, mert ha kevés olajat használunk, nem tud úszni az olajon, és nem lesz szép.

Forrón meghintjük porcukorral, és gyümölcsdzsemmel tálaljuk.

Ezt is ajánljuk: Sajtos sonkatekercs - Katt ide!

Oldalak

Recept
Lifestyle
Ki nem utálja, ha dohos szag van a fürdőszobájában, ami a penész vagy a gombafertőzés táptalaja? Amennyire lehet, célszerű kicsavarni a törölközőket, és kiteríteni, hogy a levegőn megszáradjanak, de...
Lifestyle
A nap próbára teheti a Rák idegrendszerét. Napi horoszkóp.
Lifestyle
A túlevés és a folyamatos nassolás sok ember életét megnehezíti, miközben az egészséges testsúly megtartása komoly kihívást jelent. Szerencsére léteznek olyan egyszerű, természetes trükkök,...
Sztárok
A 2004-es Mean Girls nem csupán egy könnyed tinikomédia, hanem olyan film, amely máig meghatározó élményt nyújt a nézőknek, és a színészek karrierjében is mérföldkőnek számít.
Lifestyle
A Szűz fogadja el a segítséget, amit felajánlanak neki. Heti horoszkóp.
Sztárok
Shirley Henderson különleges helyet foglal el a Harry Potter-univerzumban – nemcsak ikonikus alakítása, hanem az ahhoz vezető rendkívül szokatlan út miatt is.