Egy csipet Ázsia kezdőknek – tavaszi tekercs házilag
A tavaszi tekercs kétségkívül az egyik legbombabiztosabb recept, ha valami keleties ízre vágynánk – bár kissé pepecselős, a végeredmény elronthatatlan. A megfelelő előkészületekkel tökéletes vendégváró finomság. A tekercseket pikáns mogyorószósszal koronázzuk meg.
Tavaszi tekercs
Hozzávalók:
- 15 db rizslap
- 25 dkg garnéla
- 15 dkg rizstészta
- 1 db sárgarépa
- 1 db uborka
- 2 db mangó
- 25 dkg lilakáposzta
- 1 csokor friss menta
- 1 csokor friss korianderzöld
- 1 csokor friss bazsalikom
Elkészítés:
- Érdemes az előkészületekkel indítani. A sárgarépát reszeljük le, az uborkát, a lilakáposztát és a mangót vékonyan csíkozzuk fel, a fűszernövényeket szabadítsuk meg a száruktól.
- A garnélát egy serpenyőben pirítsuk 4-5 percig.
- A rizstésztát helyezzük forrásban lévő vízbe 3 percre, majd öblítsük át és tegyük félre.
- Egy nagyobb tálat töltsünk meg meleg vízzel és áztassuk benne a rizslapot 15-20 másodpercig, hogy megpuhuljon. Vigyázzunk, hogy ne áztassuk ennél tovább, mert a túláztatott rizslap könnyen szakadhat. Áztatást követően még puhulni fog.
- Helyezzük a megpuhult rizslapot egy tiszta felületre. A rizslap hozzánk közelebb eső 1/3 részén helyezzük el ízlés szerint az előkészített hozzávalókat. Egy-két kisebb maréknál semmiből ne tegyünk többet.
- A rizslap két oldalsó szélét hajtsuk be, hogy letakarja a tölteléket. A hozzánk közelebb eső alsó szélét hajtsuk rá a megtöltött, előzőleg letakart részre. Ezt követően az egészet szorosan tekerjük fel.
- Ezt ismételjük annyiszor, ahány rizslapunk van. Frissen fogyasztva a legjobb, de hűtőben tárolva 1-2 napig fogyasztható.
A mogyorószósz receptjéhez lapozz!