Együnk lazacburgert, mert még a látásunkat is javítja: íme a legfinomabb recept!

Vegyünk egy avokádót, egy kivit, azokat vágjuk falatnyi darabokra, adjunk hozzá néhány koktélparadicsomot, lilahagymát és koriandert. Ízesítsük sóval, borssal, majd nyomjunk rá kevés lime levet! Ezt tálaljuk egy lazacos burger mellé, majd jóízűen fogyasszuk el! Ha ez megvan, máris elmondhatjuk magunkról: egy lépést tettünk annak érdekében, hogy a szemünk megkapja a szükséges napi vitaminbevitel nagy részét.

Együnk lazacburgert, mert még a látásunkat is javítja!

Jancsa Jani gasztro vlogger jó szívvel ajánlja a lazacburger mellé a kivi és az avokádó salátát, mert azon kívül, hogy isteni az íze, a kivi és az avokádó kiváló lutein forrás. Egy kivi fogyasztásával körülbelül a napi lutein szükségletünk 14%-át tudjuk fedezni. De mire is jó a lutein? „A lutein elnyeli a nap káros sugarait és semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket, amivel csökkenthető a sárgafolt-degeneráció (makula degeneráció) kialakulásának veszélye. Ez az általában idősebb korban jelentkező szembetegség igen gyakori, és az időskori látásvesztés egyik fő okozója. Az emberi szervezet azonban nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt külső forrásból, táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk. A lutein főleg a színes zöldségekben és gyümölcsökben található meg. Legnagyobb mennyiségben a spenótban, brokkoliban, káposztafélékben, zöldborsóban, pisztáciában, kiviben, avokádóban, de emellett szinte minden zöldség és gyümölcs tartalmazza kisebb-nagyobb mértékben” – magyarázza Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Lazacburger recept kivi-avokádó salsával Jancsa Janitól

Hozzávalók 2 főre:

  • 300 g lazac
  • 2 db hamburger zsemle
  • 50 g jégsaláta
  • 50 g bébispenót

A szószhoz:

  • 50 g tejföl
  • 50 g majonéz
  • 10 g mustár
  • 10 g barna cukor
  • 30 g savanyú uborka
  • 1 szál újhagyma
  • 1 tk tárkony + petrezselyem + snidling
  • só, bors

A salsához:

  • 1 db avokádó
  • 1 db kivi
  • 50 g koktélparadicsom
  • 2 szál újhagyma
  • néhány levél koriander
  • 1 lime
  • só, bors

Elkészítés:

A salsa nem más, mint egy apróra vágott, nyers, szaftos öntet, amibe alapvetően nyersen kerülnek be az összetevők. A kivit meghámozom, és apróra kockázom. Az avokádót először félbevágom, magját egy késsel kikapom, ha ez megvan, egy kanállal eltávolítom a héjából, és ezt is felkockázom. Fogok néhány koktélparadicsomot, 1-2 szál újhagymát, egy kevés lilahagymát, koriandert és ezt is apróra vágom, majd egy edényben összekeverem. Sózom, borsozom, mehet rá egy lime leve, újbóli keverés, és készen is vagyok. Ha valamelyik hozzávaló nálad nem érhető el, ne aggódj, simán kihagyható, de a két zöldből az egyik azért legyen.

Következőnek egy szószt fogok összerakni, amely kicsit átmenet a tartár és a remulád között. Egy tányérba szedek 50 gramm majonézt, ebbe megy ugyanennyi tejföl, egy kiskanál mustár, ugyanennyi barna cukor, egy kevés apróra vágott savanyú uborka és újhagyma. Teszek bele szimpatikus zöldfűszereket (tárkony, ha van, mindenképp ajánlott, de petrezselyem és snidling is simán játszik). Sózom, borsozom, összekeverem, és készen is vagyok.

Elérkeztünk a lazachoz. Ha bőrös verziótok van, akkor azt távolítsátok el róla, ha szálkás, azt pedig szedjétek ki. Ha szeretnétek, kézműves módon egy késsel is apróra vághatjátok, de én egy késes aprítót sem tartok ördögtől valónak. Amikor ez megvan, vizes kézzel pogácsát formázok belőle.

Grillt melegítek, kis olajat öntök rá, és óvatosan átemelem a pogácsát, a tetejét sózom, borsozom, és addig grillezem, amíg az alján kialakul némi tartás (ez kb 3-5 perc lesz), majd megfordítom, újból fűszerezem, és készre sütöm. Miközben sül, egy hambi zsemlét kettévágok, majd szép, aranybarnára pirítom a belsejét. Nem is maradt más hátra, csak a tálalás: megkenem a zsemle alját a fehér szósszal, erre kerül felcsíkozott jégsaláta, valamint bébispenót - ez utóbbi amúgy szintén jó a szemnek, szóval ne féljetek tőle sem. Erre kerül a lazacpogácsa, majd kanalazok rá a kivi-avokádó salsából. A zsemle tetejét is megkenem a szósszal, és készen is van Jani látásjavító lazacburgere!

További két lazacos étel receptjéért lapozz!

Recept forrása, fotó: Budai Szemészeti Központ

Oldalak

  • 1
  • 2