Diabetikus diós-mákos bejgli

Karácsonykor rengeteg süteményt fogyasztunk ami egy egészséges szervezetet is megvisel, de gondoljunk azokra, akik nem ehetnek csak úgy meg például egy szelet bejglit. Nekik készült az alábbi diabetikus recept.

Hozzávalók 2-2 diós és mákos rúdhoz

A tésztához

  • Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
    1,5 dl zsírszegény tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 ek. édesítőpor

A diótöltelékhez

  • 5 dkg mazsola
  • 3 cl rum
  • 1/2 dl zsírszegény tej
  • 3 tk. vaníliaaroma
  • 15 dkg darált dió
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 20 ek. édesítőpor

A máktöltelékhez

  • 5 dkg mazsola
  • 3 cl rum
  • 15 dkg darált mák
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 3 tk. vaníliaaroma
  • 20 ek. édesítőpor

A tetejére

  • 1 tojás a kenéshez
  • édesítőpor a szóráshoz

Elkészítés

A tésztát lehetőleg előző este készítjük el: meglangyosítjuk a tejfölt, beletördeljük az élesztőt, és elkeverjük a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a margarint, tetejét megszórjuk az édesítőporral és egy csipet sóval, hozzáadjuk az élesztős tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.

A kéféle tölteléknél feltüntetett, összesen 10 dkg mazsolát forró vízben megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk 6 cl rummal, lefedjük, fél órát érleljük benne, majd lecsepegtetjük. A diótöltelékhez a tejet felforraljuk a vaníliaaromával. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, végül a mazsola felét, és hagyjuk langyosra hűlni. Amikor langyos belekeverjük az édesítőport.

A máktöltelékhez 1 dl vizet felforralunk, beleszórjuk a mákot, majd lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citromlével és reszelt héjával, a vaníliaaromával, a maradék mazsolával, és hagyjuk langyosra hűlni. Amikor langyos belekeverjük az édesítőport.

A cipókat (egymást követően) lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Kinyújtjuk és megtöltjük a másik 3 cipót is (egyet a maradék dió-, kettőt a máktöltelékkel), és azokat is tepsire fektetjük. Tetejüket megkenjük tojássárgájával, majd langyos helyen addig pihentetjük (fél óra), amíg a tojássárgája megszikkad. Finoman-könnyedén átkenjük a tojásfehérjével, és további fél órát kelesztjük-szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványosan repedezett a teteje).

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával vagy hurkapálcikával, hogy a sülés közben keletkező gőz szét ne repessze a tekercseket, majd középső bordamagasságra állított rácson 30-40 percig, aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni! A tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálaláskor kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, tányérral fektetjük, és alaposan megszórjuk édesítőporral. Alufóliába csomagolva 1 hétig biztosan friss marad!

Ezt is ajánljuk: Rákóczi túrós lepény - Katt ide!

Fotó: ahonapajandeka.blog.hu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!