Recept

Bográcsgulyás recept Gundel Károly 1934-es szakácskönyvéből

Ha egy igazán magyaros és laktató ételre vágyunk, akkor tökéletes választásnak bizonyulhat a bográcsgulyás.

A lehetőleg lédús húsból kb. 1,5-2 cm-es kockákat vágunk. Ezután a felolvasztott zsírban az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Ezután a hőfokot csökkentve, a nem túl forró hagymás zsírban a fűszerpaprikát gyorsan elkeverjük, rátesszük a húst, megsózzuk és tovább pörköljük. Ha a hús leve elfőtt, hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra vagdalt fokhagymát, és mindig csak kevés vizet adva alá, fedő alatt, mérsékelt tűzön, időnként megkeverve, pároljuk. A hús tehát ne főjön, hanem rövid lében, gőzben puhuljon.

Közben a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot kb. 1 cm-es kockára vágjuk, és elkészítjük a csipetkét. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, levét annyira elpárologtatjuk, hogy csak zsírja maradjon meg. Hozzátesszük a burgonyát, jól elkeverve együtt pirítjuk, míg üvegesedni kezd, majd felöntjük csontlével és beletesszük a zöldpaprikát, paradicsomot. Ha a bu

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Hozzávalók

  • 1 kg marha színhús
  • 80 g sertészsír
  • 300 g vöröshagyma
  • 20 g fűszerpaprika
  • köménymag
  • fokhagyma
  • 1 kg burgonya
  • 140 g zöldpaprika
  • 60 g friss paradicsom
  • 6 adag csipetke

Elkészítés

A lehetőleg lédús húsból kb. 1,5-2 cm-es kockákat vágunk. Ezután a felolvasztott zsírban az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Ezután a hőfokot csökkentve, a nem túl forró hagymás zsírban a fűszerpaprikát gyorsan elkeverjük, rátesszük a húst, megsózzuk és tovább pörköljük. Ha a hús leve elfőtt, hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra vagdalt fokhagymát, és mindig csak kevés vizet adva alá, fedő alatt, mérsékelt tűzön, időnként megkeverve, pároljuk. A hús tehát ne főjön, hanem rövid lében, gőzben puhuljon.

Közben a burgonyát, a zöldpaprikát, a paradicsomot kb. 1 cm-es kockára vágjuk, és elkészítjük a csipetkét. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, levét annyira elpárologtatjuk, hogy csak zsírja maradjon meg. Hozzátesszük a burgonyát, jól elkeverve együtt pirítjuk, míg üvegesedni kezd, majd felöntjük csontlével és beletesszük a zöldpaprikát, paradicsomot. Ha a burgonya puhulni kezd, tálalás előtt belefőzzük a csipetkét. A végső mennyiséget csontlé vagy víz hozzátételével szabályozhatjuk, majd utána ízesítjük.

Ezt is ajánljuk: Tejfölös csirkepörkölt - Katt ide!

Fotó: fansfoodseverin.es

Oldalak

Recept
Lifestyle
Lifestyle
Mutatjuk az öt legtipikusabb jelet, amelyből kiderül, te is érintett voltál-e.
Home&Design
Az ünnepi hangulat nemcsak a fán múlik: a karácsonyi teríték az egész estét meghatározza. Mutatjuk a legszebb, leginspirálóbb megoldásokat.
Lifestyle
A karácsony minden gyerek számára maga a megtestesült varázslat: csillogás, ajándékok, illatok és közös élmények. A készülődés forgatagában azonban érdemes pár dologra figyelni, hiszen az otthonunk...
Fashion&Beauty
Van egy ruhadarab, ami idén télen csendben, mégis magabiztosan visszatért a street style élvonalába. Textúrája karaktert ad, mozgása laza, a szabása pedig tökéletesen együtt él a városi...
Sztárok
A Kincsvadászok mindig okoz meglepetéseket, és Megyesi Balázs nem hitt a fülének, hogy az eladó 1500 forintért hozzá tudott jutni egy ilyen tárgyhoz.