Bableves sonkaléből: Nincs is ennél jobb első fogás húsvétkor!
Miért is dobnád ki ezt az ízletes ünnepi maradékot?
Bableves sonkaléből
Hozzávalók:
- 4 l sonkalé
- 50 dkg fejtett bab
- 1 kisebb vöröshagyma
- 4 sárgarépa
- 3 fehérrépa
- 1 kisebb zeller
- 3 babérlevél
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ek fűszerpaprika
- 1 csipet őrölt feketebors
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
Az előző este beáztatott babot a sonkalében kezdjük el főzni. Fontos: ha a sonkalé túl sós, mindenképpen hígítsuk fel vízzel! A léhez hozzáadjuk a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és egészben a vöröshagymát, borsozzuk, paprikázzuk, majd így addig főzzük, amíg a bab félig meg nem puhul. A megtisztított, megmosott, feldarabolt zöldségeket is beledobjuk. Ha megpuhultak, a lisztből, egy merőkanálnyi sonkaléből és a tejfölből habarást készítünk, majd simára keverjük és a leveshez adjuk, ezután újra felforraljuk. Csipetkével és sonkakockákkal még finomabb lesz a leves.