Lifestyle

Hamarosan kezdődik a suli: ezzel az eszközzel gondtalanabb lehet a tanév

Hiába minden ágálás, az iskolás korú gyerekek kezéből szinte lehetetlen kivenni az okoseszközöket – „ez van”, mondhatnánk, ám jobban belegondolva amit nekik az okostelefon jelent, az másnak az MSN vagy a Nokia bármelyik ikonikus készüléke volt. Mindenesetre nem árt (mint mindent) ezt is kicsiben kezdeni, amire egy okosóra lehet a tökéletes megoldás.

Kifejezetten gyerekeknek

Az Xplora kifejezetten gyerekeknek szánt X5 Play modellje töltött nálunk néhány hetet, ami alatt alaposan felfedeztük minden funkcióját – már ami van benne. Ugyanis az egyszerűség és kezelhetőség jegyében szerencsére pont annyit tartalmaz, amire a gyereknek és a szülőnek egyaránt szüksége lehet. Maga a használata is annyira egyszerű, hogy némi okoseszköz-tapasztalattal 8 éves tesztelőnk seperc alatt birtokba tudta venni.

xplora x5 play rózsaszín gyerek okosóra

Beüzemelés

Az Xplora gyerek-okosórához először is az applikáció letöltésére van szükségünk, ugyanis ezen keresztül tudjuk kompletten beállítani az órát. A magyar nyelvű app az okosórában található QR-kód beolvasása után ad hozzáférést az eszközhöz - viszont ha többen is szeretnének hozzáférést, úgy az első beolvasókészülék tulajdonosa lesz az adminisztrátor, aki ezt a későbbiekben jóváhagyhatja.

Az Xplora alkalmazásban lehet továbbá új számot hozzáadni a SIM-hez, csevegni, ám a legfontosabb: ezen keresztül működik a nyomkövetés is, azaz a szülő térképen láthatja, merre jár a gyerkőc, amikor a rajta van az óra. Előbbieknek az a nagyon nagy előnye, hogy a gyerekek nem tudják „elnyomogatni” az órát, mivel minden beállítás a szülőktől érkezik. A felhasználó a háttérképet választhatja ki, beállíthatja a fényerőt, a hangerőt, valamint igény szerint fotókat és videókat is készíthet a beépített 2 MP-es kamerával (ami nálunk a tesztidőszakban igen népszerű volt).

Funkciók

Az órával alapvetően telefonálni és SMS-ezni lehet, de a Csevegés funkcióban képet, videót, .mp3 fájlokat és hangüzenetet is küldhetünk illetve kaphatunk. Mivel küldhetünk .mp3-at, a zenehallgatás is lehetséges, bár bemenet és/vagy Bluetooth beállítások hiányában csak a hangszórón tudjuk megszólaltatni, valamint kívülről sem tölthetők rá zeneszámok. Emellett pedig találunk még lépésszámlálót is, ami aktívabb időtöltésre ösztönözheti a gyerekeket.

Természetesen wifi kapcsolatra is képes, de ehhez egy SIM kártya mindenképpen szükséges - havonta minimális adatot (200 MB) fogyaszt a készülék, így nem is kell a legnagyobb csomagot választanunk. És ha már kapcsolat: a fentebb említett nyomkövetés az applikációban pontosan megmutatja, merre jár éppen a csemeténk. Például amint látjuk, hogy rendben megérkezett az iskolába, már kapcsolhatjuk is be távolról az „iskola módot” (vagy előre időzíthetjük azt), aminek aktiválása után az X5 Play-en csak az időt lehet megnézni valamint SOS hívást indítani. Ugyanis baj esetére a bekapcsoló gomb SOS gombként működik: ha hosszan nyomjuk, az elsődleges gondviselőként beállított számot hívja, de az adminisztrátor is kap értesítést az alkalmazásban.

xplora x5 play applikáció

Miért érdemes okosórát hordaniuk a gyerekeknek?

Sokat gondolkoztunk a tesztidőszak alatt, hogy kaphatna-e a (telefon mellé) egy okosórát is tesztalanyunk, és a következőkre jutottunk:

  • Ha az első egyedül megtett iskolába vezető utat/utakat tudjuk monitorozni, az megnyugvást jelenthet mindenkinek, ha még egy drágább telefonnal nem szívesen engednénk el otthonról.
  • Ha mégis visz magával telefont, azt a portán le kell adni a legtöbb általános iskolában – talán okosórákra ez nem vonatkozik, ami már csak az időmérés miatt sem hátrány, ha nála marad.
  • Edzések, különórák esetén is jó szolgálatot tesz a nyomkövetés, ha esetleg elmegyünk egymás elé a program végén. Ha pedig valamilyen csúszás van, vagy közbejön valami, akkor mobiltelefon nélkül is segít a klasszikus hívás funkció.

xplora x5 play gyerekeknek színek

Utóbbi ponton jutottunk el a nagy dilemmához: voltaképp már majdnem minden 8-9 éves korú gyereknek van okostelefonja, köztük tesztelőnknek is. A Xplora X5 Play ahhoz képest pedig keveset tud (de eleget!), ami azt jelenti, hogy az okostelefon jóval többet ad, és - reflexszerűen - a szülőket is előbb hívja arról. Ennél fiatalabb gyerekeknek pedig szükséges-e bármilyen okoseszköz a mindennapokra? A válasz az, hogy telefon helyett, vagy amolyan bevezetésnek ebbe a világba (vagy ebben a világban) több mint tökéletes a Xplora X5 Play.

Hány éves kortól ajánlott?

Az iskolába lépés nagy dolog, ehhez az életszakaszhoz pedig jól dukál egy gyerek-okosóra. Mind a szülőnek, mind a gyereknek adhat egy olyan pluszt ehhez az időszakhoz, amivel valahol azt „ünnepeljük”, hogy egy új szint érkezett el az életünkben. A gyerekeknek felelősséget tanít (van valami, amire figyelni, vigyázni kell), megnyugvást ad, hogy bármikor bármilyen helyzetben elérheti a szüleit; és fokozatos, biztonságos belépést biztosít a saját képernyőhöz. S pont attól (is) lesz biztonságos, hogy a szülő kontroll alatt tudja tartani a használatot, valamint egy jó adag nyugalom is költözhet az egyébként olykor-olykor stresszes tanévbe.

Oldalak

Lifestyle