Ezt teszi a testeddel a sütőtök – 7 meglepő ok, amiért megéri most enni belőle

Ahogy beköszönt az ősz, a piacok és boltok polcain sorra jelennek meg a szebbnél szebb, kisebb-nagyobb narancssárga vitaminbombák: a sütőtökök. Szinte nincs is, aki ne vinne haza belőlük legalább egyet, hiszen az ősz elképzelhetetlen nélküle. Illatos krémlevesként, sütve vagy éppen süteménybe rejtve, a sütőtök az évszak egyik legnagyobb kedvence – joggal. De vajon miért érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a sokoldalú csodát?
Az ezerarcú zöldség több ezer éves múltra tekint vissza
Nem véletlenül oly népszerű zöldség az ősz sztárja, a sütőtök! Őseink már 9000 évvel ezelőtt is ismerték és termesztették Közép- és Dél-Amerika vidékein, az indiánok pedig a bab és a kukorica mellett alapélelmiszerként fogyasztották. Bár a sütőtök a tökfélék családjába tartozik, botanikailag bogyótermésnek számít – ami különösen mókás, ha belegondolunk, hogy a világrekorder példányok több száz kilót nyomnak. A legnagyobb sütőtök rekordját jelenleg egy 1246 kilós kaliforniai óriás tartja 2023-ból. Bár legtöbben a narancssárga sütőtökre gondolunk, valójában számtalan színváltozata létezik: akad zöld, fehér, sőt, kékes árnyalatú fajta is. Elsősorban édes, krémes húsáért szeretjük, de jó tudni, hogy magjai is igazi szuperélelmiszerek, tele magnéziummal, cinkkel és egészséges zsírokkal. És hogy még egy érdekességet eláruljunk: október 26-án ünnepeljük a tök világnapját (nem, ez nem a klasszikus október 31-i halloween), ami remek alkalom arra, hogy minden formájában kipróbáld ezt az őszi kedvencet, mely tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek által számos ponton támogatja az egészségünket!
Galériánkban mutatjuk, hogyan!
Leadfotó:123rf.com

































