Lifestyle

Neked is tudnod kell, ha jót akarsz magadnak: korábban hal meg, aki ezeket az élelmiszereket fogyasztja

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek azok, amelyek "a konyhában soha vagy ritkán használt összetevőket, vagy olyan adalékanyag-kategóriákat tartalmaznak, amelyek funkciója az, hogy a végterméket ízletesebbé vagy vonzóbbá tegyék" - olvashatjuk a ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének definícióját. De vajon mely élelmiszerek rövidíthetik meg az életünket?

Veszélyes összetevők

A szóban forgó összetevők - melyek egyébként chipsekben, üdítőkben, jégkrémekben és csomagolt levesekben is kimutathatók - penész, illetve baktériumok elleni tartósítószereket is tartalmazhatnak, nem is szólva a mesterséges színezékekről, emulgeálószerekről, továbbá a hozzáadott (vagy módosított) cukorról, sóról és zsírokról. Egy 30 éves időtartamot átfogó, nagyszabású tanulmány nemrégiben rámutatott, hogy egyes ultrafeldolgozott élelmiszerek még az életünket is megkurtíthatják - írja a CNN. De vajon mely termékektől kell óvakodnunk? Kattints galériánkra, rögvest eláruljuk a választ!

Az említett tanulmányban a kutatók 100 000 olyan amerikai egészségügyi szakember adatait elemezték, akiknek nem volt sem daganatos, sem szív- és érrendszeri, sem cukorbetegségük. Az alanyok 1986 és 2018 között kétévente adtak tájékoztatást aktuális egészségi állapotukról és életmódjukról, négyévente pedig minden részletre kiterjedő étkezési kérdőívet is kitöltöttek.
Kattints a további képekért!

Elsöprő népszerűség övezi Magyarországon a nagy áruházláncok saját márkás termékeit. De vajon tényleg megéri ezekre a - sokak által vitatott minőségű - produktumokra cserélni a már jól ismert, világhírű márkákat?

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Lifestyle
Lifestyle
Ez a fantasztikus ízű növény jól jöhet, ha elfogy otthon a Vegeta vagy a Delikát, ugyanis egy az egyben olyan aromát csempész majd az ételbe főzés közben, mintha a boltban vásárolt ételízesítők...
Lifestyle
A fagyasztó az egyik legzseniálisabb konyhai gép, amibe szinte bármit bedobhatunk – ám a sajtok esetében ezt már nem lehet ennyire konkrétan kijelenti, ugyanis nem mindegyik fajta alkalmas arra, hogy...
Sztárok
Az olyan sztárokat, mint Sir Elton John, Lionel Messi és Jennifer Aniston oroszbarát idézettel ábrázolták az interneten. Természetesen a hírességek sosem állítottak ilyet.