Lifestyle

Te mennyit tudsz a Kádár-korszakról? Ezek voltak a 2022-es történelem érettségi feladatai

Szerdán a történelem írásbelikkel folytatódtak a 2022-es érettségi vizsgák. Megmutatjuk a feladatokat és a szaktanár által összeállított, nem hivatalos javítókulcsot.

Történelemből vizsgáztak a diákok

Szerdán középszinten több mint 66 ezer, emelt szinten mintegy nyolcezer diák írta meg a történelem érettségit. A középszintű írásbeli 180 percig tart, a diákoknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, a második szöveges (kifejtendő) feladatokból áll. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat csaknem fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

Idén az Eduline tájékoztatása szerint a bolsevik ideológiáról és a két világháború közötti szovjet-orosz történelemről, a Rákosi- és a Horthy-korszakról, a magyarországi romákról, a reformációról és a zsidó vallásról is kaptak kérdéseket a diákok a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében.

Az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint az érettségi előírásainak megfelelő témákat kaptak ebben a vizsgarészben a diákok, „változatosan szerepelnek benne vallási, művészeti, katonai, politikai, társadalmi, gazdasági kérdések, vagyis a történelem minden területe feltűnik a feladatsorban”.

A középszintű töriérettségi második részében négy esszéfeladatot kapnak a diákok: ezek közül kettő 1849 előtti, kettő 1849 utáni téma, kettő a magyar, kettő az egyetemes történelem egy-egy korszakához kapcsolódik. A vizsgázóknak a négy téma közül csak kettőt kell kidolgozniuk: egy magyar és egy egyetemes történelmi témát, de a választáskor figyelniük kell arra is, hogy ha a magyar témájuk 1849 előtti korszakról szól, akkor a másik esszének mindenképpen az 1849 utáni korszakot kell feldolgoznia, és fordítva – tájékoztat az oktatási portál. A megkérdezett szaktanár szerint idén klasszikus, a középszintű töriérettségihez passzoló esszéfeladatokat kaptak a diákok, akik a Kádár-korszakról, az athéni demokráciáról, a második ipari forradalomról és az Árpád-kor magyar történelemről is írhattak esszét a vizsga második részében.

Az érettségizők véleménye megoszlik az érettségit illetően: egyesek szerint nehéz volt, a többség azonban elégedett. „Ez könnyű volt. Másfél óra alatt végeztem mindennel és mikor megláttam Kádárt majdnem sírtam az örömtől. Remélem az eredmény is jó lesz” – idézi az egyik érettségizőt az Eduline.

Ide kattintva már megnézhetitek a töriérettségi összes feladatsorának nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldását.

Csütörtökön megkezdődnek az idegen nyelvi vizsgák, a diákok angolból tesznek írásbeli érettségit.

Kedden matematikával folytatódott a 2022-es érettségi időszak. Középszinten a diákoknak összesen 180 perc állt rendelkezésükre a két feladatlap megoldására. Megmutatjuk a feladatokat és a szaktanár által összeállított, nem hivatalos javítókulcsot.

Fotó és leadfotó: MTI/Vasvári Tamás

Oldalak

Lifestyle