Hihetetlen történet - egy fiú, aki nem aludt 11 napon keresztül

Egy kísérlet kedvéért 11 napon keresztül ébren tartottak egy kamasz fiút. Ez történt vele.

Őrült kísérlet

1963 decemberében két San Diego-i tinédzser, Randy Gardner és Bruce McAllister egy ötletet dolgozott ki a középiskolai tudományos projektjükhöz. Úgy döntöttek, hogy megnézik, a páros egyik fele meddig tud ébren maradni, míg a másik rögzíti az álmatlanság bármilyen mellékhatását. Azt is szem előtt tartották, hogy megdöntsék az ébren maradás világrekordját. Akkoriban ezt egy honolului DJ tartotta, aki 260 órát töltött alvás nélkül. "A kísérlet első verziója az volt, hogy feltárjuk az álmatlanság hatását a paranormális képességekre" - mondta McAllister a BBC-nek 2018-ban. "Miután rájöttünk, hogy ez nem lehetséges, az alvásmegvonás kognitív képességekre, gyakorolt hatásának kutatása mellett döntöttünk."

Gardner elvesztett a pénzfeldobást, így eldőlt, hogy ő lesz az alany, akinek ébren kell maradnia. Két nap alvásmegvonás után elkezdtek tüneteket észlelni. Nehezen tudott fókuszálni a szemével, és gondjai voltak bizonyos szavakkal a nyelvtörőkben. De az igazi probléma a tanulmányban az volt, hogy nem vettek számításba egy igen fontos tényezőt. McAllister is ébren maradt Gardnerrel. "Idióták voltunk, tudod, fiatal idióták" - meséli Bruce: "Én is ébren maradtam vele, hogy figyeljem őt... és három átvirrasztott éjszaka után a falnak dőlve ébredtem". Hamar rájöttek, hogy szükségük van egy harmadik személyre, és beszervezték az osztálytársukat, Joe Marcianót.

A három középiskolás diák amatőr tanulmánya kezdett bekerülni a hírekbe, és felkeltette az amerikai haditengerészet orvosának, John J. Ross parancsnok-helyettesnek és a Stanford Egyetem alváskutatójának, William Dementnek a figyelmét. Az alvástudomány akkoriban még születőben lévő terület volt, és sokan veszélyesnek tartották a tanulmányozását az alvásvizsgálat alanyainak lehetséges károsodása miatt. "Abban az időben valószínűleg én voltam az egyetlen ember a bolygón, aki valóban végzett alváskutatást" - mondta Dement a BBC-nek. "Randy szülei nagyon aggódtak, hogy a kísérlet maradandó károsodást okozhat a fiukban. Mert akkoriban még nem volt tényleges bizonyíték arra, hogy ha elég sokáig nem alszol, akkor meghalsz-e vagy sem."

Oldalak

  • 1
  • 2