Magyar Tinder-csalókra figyelmeztet a rendőrség

A magyar rendőrség a közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést, amiben arról írnak, hogy a Tinder-csaló mintájára kishazánkban is találunk példát. Az elmúlt időben több „romantikus” csalásos ügyet is felgöngyölítettek, és megosztották, milyen módszerekkel csalnak ki pénzt a magyar áldozatoktól.

Nálunk is vannak Tinder-csalók

Az elmúlt időszakban egy nemrégiben megjelent Netflix-film kapcsán rengeteg szó esik arról a férfiről, aki a Tinderen felszedett nőktől fejenként több tízmillió forintnak megfelelő összeget csalt ki. Az izraeli Shimon Hayut – vagy, ahogy áldozatai ismerik Simon Leviev – történetével a Femcafe.hu-n is foglalkoztunk egy hosszabb cikkben.

A magyar rendőrség most a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a dokumentumfilmben bemutatott jelenség egyáltalán nem elszigetelt, hazánkban is előfordulhat, sőt, elő is fordul. Konkrét példát is említenek, azt írják: Jász megyei kollégáik az elmúlt időben több „romantikus” csalásos ügyet is felgöngyölítettek. A csalók jellemzően a közösségi oldalon kezdeményeztek beszélgetést, majd kicsalták a sértett pénzét.

Az elkövetői módszerek is hasonlóak: kiszemelik az egyedül élő, elvált, vagy épp özvegy áldozatot, bizalmába férkőznek, chat formájában beszélgetést kezdeményeznek. A személyes találkozást mellőzve, napokon, heteken vagy akár hónapokon keresztül építik a kapcsolatot. Gyakran azt mondják, hogy külföldön élnek, vagy a feladataik külszolgálatra szólítják őket, amelynek részleteiről természetesen sejtelmesen hallgatnak. Ha egy pár napra megszakítják a beszélgetést, azt általában a munkakörükhöz kapcsolódó teendőikkel magyarázzák. Gyakorta előfordul, hogy azt állítják, nemsokára Magyarországra költöznek – olykor a repülőjegyről még képet is küldenek – és a levelezgetést személyes találkozó, vagy akár összeköltözés, esetleg házasságkötés fogja követni, amelyre azonban már nem kerül sor.

Milyen módszerekkel operálnak a csalók? Lapozz a folytatásért!

Oldalak