Ne hagyd ki te sem! Oscar-díjas film színésznője játszik a Thália színpadán

November végétől lesz látható Mrs Erlynne-ként a Thália Színház Premierajándék című előadásában Szamosi Zsófia, aki az Oscar-díjas Mindenki, és a cannes-i filmkritikusok díjával jutalmazott Egy nap főszereplője. (x)

A Jászai Mari-díjas színművésznőt Csányi Sándor, a darab rendezője kérte fel a szerepre, aki a Premierajándékban maga is színpadra áll.

„Csányi Sanyi az osztálytársam volt a Színművészetin, de az egyetem óta nem dolgoztunk együtt, mint ahogy a többiekkel sem, pedig szinte mindenki a pályán van” - meséli Zsófia, aki örült a megkeresésnek, és annak, hogy ennyi idő után ismét lesz lehetősége Csányival dolgozni. Oscar Wilde Bunbury-jén még a főiskolán dolgoztak együtt és mindketten nagyon szerették. „Azt hiszem azzal kezdte, amikor felhívott, hogy Oscar Wilde-darab, tudod, milyen annak a humora, de azért egy kicsit át van írva, nem teljesen olyan, mint az eredeti... Szóval, olyan is, meg nem is. Az meg engem érdekel.”

Szamosi Zsófia Schell Judit helyét veszi át az előadásban, melynek a Lady Windermere legyezője, Wilde első nagy színpadi sikere az alapja.

A társasági vígjáték a londoni felső tízezer világába vezet be bennünket, ahol a szellem egyenlő a szellemességgel, és az érzelmek határait is az illemtan jelöli ki. De Wilde, miközben könnyed és virtuóz humorral mutatja ezt meg, láttatja azt is, hogy a mindent jelentő látszat mögött igazi emberek vannak.

A két női főszerepet Szamosi Zsófia és Tóth Eszter alakítja. Mrs. Erlynne (Szamosi Zsófia) elbűvölő nagyvilági hölgy, aki rabul ejti a férfiakat a nőkpedig irigylik. Fájdalmas sorsot hordoz magában, saját régi, megbocsáthatatlan hibáját. A fiatal Lady Windermere (Tóth Eszter) boldog házasságban él, egy kisgyermek édesanyja, a társaság szeme fénye. Az elvek, az etikett és saját jólelkűsége helyes úton tartják, az élete hibátlan. De kell valami, és jön valami: kétely, ijedtség, váratlan döntés, vívódás, a másik ember, az ellenség megértése - hogy a szűk, gyermeki tökéletességből felnőtté váljon.

A rendező szerepében Csányi Sándor - a színpadon és a produkcióban egyaránt.

A színművészt pár éve foglalkoztatja már a gondolat, milyen a rendezői székben ülni. A szerencse hozta úgy, hogy Hamvai Kornél segítségével sikerült rátalálnia erre a darabra, ami az ő elképzeléseinek is megfelelt.

„… kicsit át van írva, nem teljesen olyan, mint az eredeti… Szóval, olyan is, meg nem is.”

A Thália Színház darabja, a Premierajándék, a nézők szeme láttára jut el az asztalra tett példánytól a tapsig. A színészek eljátsszák Oscar Wilde Lady Windermere legyezője című vígjátékát. És a teljes próbafolyamatot. És önmagukat. És egymást. Mindent, amin a néző nevet, és amin ők nevetnek - és ami a jelen lévő rendezőt, Csányi Sándort ihleti és bolondítja.

Talán sokan tudják, hogy Wilde legtöbbet idézett mondása ebben a darabban hangzik el: „Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem”. Az előadás szereplői is így vannak ezzel. Szeretnék kielégíteni a nézők kíváncsiságát, ami az előadások mögötti színházi létre irányul. Nagy a kísértés, hogy a néző jól szórakozzon - nem is tudnak ellenállni.

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!