Terhes vagy és sportolsz? Ezt kell tudnod

Fontos, hogy terhesség alatt is mozogj, ám mielőtt belevetnéd magad az edzések forgatagába, tisztában kell lenned néhány fontos szabállyal. Például azzal, hogy mennyire célszerű kifárasztanod magad. Íme, 6 tanács, amit minden fitt mamának érdemes megfogadnia!

A cél nem a határaid feszegetése

Nem terhesen van itt az ideje annak, hogy növeld az állóképességed, hogy lefogyj, vagy hogy lefusd az első maratonodat. Az elsődleges és legfontosabb célod a következő 9 (vagy amennyi még előtted van) hónapra az legyen, hogy szinten tartsd magad. Bármilyen olyan mozgásformát el tudsz végezni a terhesség alatt, ami előtte is a napirended része volt, de mindig célszerű megbeszélned az orvosoddal és az edződdel; ők pontosan meg tudják mondani, mi tesz jót neked és mi nem.

A gyakorlatok nehezebbé válhatnak

Bár egyértelmű, mégis sokan meglepődnek azon, hogy a terhességük alatt nem bírják ugyanolyan intenzitással elvégezni a gyakorlatokat, mint amilyennel szokták. Leendő anyukaként tapasztalhatod, hogy az izmaid hamarabb elfáradnak, gyorsabban leizzadsz, és már rövid idő után elérsz a teljesítőképességed határához. Ennek az az oka, hogy a gravitációs központod folyamatos változásban van; egyre növekvő súlyt nem tudsz ugyanolyan intenzitással cipelni. Ne ess kétségbe, ha lassulsz: aki a terhessége alatt is lelkiismeretesen sportol, az már elismerésre méltó!

Legyen merszed visszább venni

Még az elvakult fanatikusoknak is visszább kell venniük a tempóból – legkésőbb a harmadik trimeszter kezdetén. Kezeld lazán a kijelölt ismétlésszámokat, az órákat, amiket futással töltesz, vagy a gyakorlatokat, amiket elvégzel, de az is megoldás lehet, ha hosszabb szüneteket hagysz magadnak, amíg pihenhetsz. Hogyan tudod megállapítani, mikor kell visszavenned? Nos, a tested jelzései mellett van egy másik remek módszer: a beszéd-teszt. Tudsz beszélni a gyakorlat elvégzése alatt? Ha nem, akkor vissza kell venned a tempóból.

Fotó: myhealthybee.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!