Lifestyle

Lemaradtál róla? Lenyűgöző képeken mutatjuk a hétfő hajlani holdfogyatkozást - fotók

Május 16-án hajnalban teljes holdfogyatkozás volt, melyet Magyarországról is látni lehetett. Mivel hajnalban volt látható a jelenség, sokan lemaradtunk róla, de szerencsére világszerte számos fotós dokumentálta a csodás eseményt.

Mi az a holdfogyatkozás?

"A Nap, a Föld és a Hold alkotta rendszerben a fogyatkozások nem is olyan ritkák, mint hinnénk. Kevesen tudják, hogy napfogyatkozásból például több van, mint holdfogyatkozásból. Sajnos azonban ritkábban lehetünk tanúi ennek a különleges égi jelenségnek, mivel a Hold Földre vetített árnyéka jelentősen kisebb, ezért bolygónk felszínén csupán egy keskeny sávban figyelhető meg teljes mértékben. Nem csoda, hogy a napfogyatkozás népszerűbb, mert vitán felül sokkal látványosabb, ahogyan a Hold korongja eltakarja éltető csillagunkat, alkonyati félhomályba borítva a tájat" - áll a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán, akik arra is válaszoltak, miért pompázott ilyen vörös színekben ez a jelenség.

"Ma már tudjuk, hogy a Nap fénye nem csak egyetlen, homogén hullámhosszból áll. Prizmával könnyedén a szivárvány színeire bontható. A légkörön keresztül haladó fény is a fizika törvényeinek engedelmeskedik, színeire bomlik, akárcsak a prizma üvegén. A hosszabb hullámhosszú (vörös) sugarak kevésbé szóródnak a légkörben, ezért látjuk a naplementét is narancsvörös színben pompázni. Ugyanez a hullámhosszú fény folytatja útját a Föld gázburkán át a Hold felé, hogy felszínét ezekbe az árnyalatokba öltöztesse. A rövidebb hullámhosszú (kék) sugarak pedig erősen szóródnak, azért látjuk kék színűnek az eget nappal" - magyarázzák a jelenséget.

Holdfogyatkozás a salgói vár felett.
Kattints a további képekért!

Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló Fotó: MTI/Twitter/Instagram

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A Y2K divat, más néven a "Z generációs" divat az utóbbi években egyre népszerűbb lett.
Utazás
Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében - közölte kedden este a román Országos Földtani Intézet (INFP).
Sztárok
Vecsei H. Miklós a Sunday Brunch c. műsor vendége volt, ahol többek között a Vígszínház és Eszenyi Enikő botrányáról is beszélt, valamint elmondta véleményét az intézmény jelenlegi vezetőjéről,...