Lifestyle

Úgy érzed, elrohan melletted az élet? Mutatjuk, hogyan tudod lelassítani magad körül az időt a mentális egészséged érdekében

Úgy érzed, hogy elrohan melletted az élet? Szakértők elárulják, miért történik ez - és hogyan lassítsuk le az időt.

Rohan az idő!

Talán hallottad már idősebb rokonoktól, hogy olyanokat mondanak, hogy "olyan, mintha csak tegnap lett volna, amikor még kisbaba voltál, és én pelenkáztalak". Ez egy létező jelenség, hogy minél idősebbek vagyunk, annál gyorsabbnak érzékeljük az évek múlását, de tűnik, hogy nem csak a kor gyorsítja fel az időt.

A Covid miatti bezártság alatt a napjaink nagyon ismétlődővé váltak. És legtöbbünk számára - a Covid okozta stressz és szorongás ellenére - ez az időszak egy szempillantás alatt elrepült. De miért történik ez?

Rengeteg elmélet létezik erről, és a kutatók még mindig próbálják kideríteni a választ erre a kérdésre - mondja Dr. Hana Patel magánorvos és mentálhigiénés coach a Metro.co.uk-nak. "Úgy tűnik, hogy többtényezős lehet. Az öregedéssel kapcsolatban a legfontosabb dolog, amiben minden elmélet egyetért, hogy amikor fiatalabbak vagyunk, mivel sok ingerrel találkozunk először, az agyunknak több időbe telik feldolgozni az információkat. Minél több új emléket és tapasztalatot szerez az agyunk, annál hosszabb az időérzékelésünk. Tehát ahogy öregszünk, az időérzékelésünk az életkorunkkal együtt változik"- Will Donnelly, a Lottie társalapítója és gondozási szakértője azt is elmagyarázza, hogy egyes kutatások szerint ahogy öregszünk, úgy nő az idő, amíg az agyunk feldolgozza az információkat.

"Ennek következtében több "tényleges" idő telik el az agyunk által feldolgozott egyes vizuális képek között, így az időérzékelés felgyorsul. Ez is azzal függ össze, hogy agyunk ugyanazoknak az ingereknek van kitéve" - mondja.

Lapozz!

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Lifestyle
Fashion&Beauty
Lifestyle
Ma útjára indul a labdarúgó Európa-bajnokság, és arra sem kell sokat várnunk, hogy Magyarország megmutassa, mit tud. Azonban egy oldal szerint elég esélytelenek vagyunk.
Lifestyle
Fejlődik a technika, és a gyártók is igyekeznek nyomást gyakorolni, hogy cseréld le a tévédet. A Netflix innentől nem lesz elérhető ezeken az eszközökön!