Tényleg összefügg a holdciklus a menstruációval? Itt a válasz, hogy értsd a tested működését

Manapság alkalmazásokat és naptárakat használunk a menstruációnk nyomon követésére, de elgondolkodtál már azon, hogy a ciklusunk valójában valami sokkal kozmikusabb dologhoz kapcsolódhat?

Elterjedt nézet, de nem igaz

Bizonyára sokan hisznek abban, hogy a menstruációnk a holdciklussal függ össze, hiszen a Clue menstruációs alkalmazás munkatársai elárulták, hogy rendszeresen kapnak kéréseket arra, hogy a funkcióikhoz adják hozzá a holdciklusokat. Számos tanulmány foglalkozott a Holddal és a menstruációval - és bár van némi hasonlóság a két ciklus között, a legtöbb tudós úgy véli, hogy ez csupán véletlen egybeesés.

Valójában a Clue nevű alkalmazás egy átfogó tanulmányt készített a holdfázisokról és a menstruációról, amelynek adatai alapján több mint 7,5 millió menstruációs ciklust elemeztek. Arra a következtetésre jutottak, hogy a menstruációs ciklus nem szinkronizálódik a holdciklussal, ám hozzátették: "a holdciklus és a menstruációs ciklus egyes emberek esetében többé-kevésbé korrelál - attól függően, hogy az átlagos ciklushosszuk mennyire egyezik a holdcikluséval".

Mivel az átlagos menstruációs ciklus 29 napos, a holdciklus pedig 29,5 napig tart, logikus, hogy sokaknál az új- vagy telihold idején kezdődik a menstruáció. Bár voltak más tanulmányok is, amelyek a Hold és a menstruáció közötti kapcsolatot vizsgálták, egyik sem volt ilyen kiterjedt, és mindegyik eltérő eredményeket hozott.

A Hold és a menstruáció közötti kapcsolatot sok kultúrában fontosnak tartják. A "menstruáció" szó is a latin "menses", azaz "hónap" szóból származik, ami viszont a görög "mene", azaz "hold" szóból ered - és úgy gondolják, hogy az ókori görögök úgy hitték, hogy a menstruáció valamiféle kozmikus esemény.

Lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2