Lifestyle

Tényleg összefügg a holdciklus a menstruációval? Itt a válasz, hogy értsd a tested működését

Manapság alkalmazásokat és naptárakat használunk a menstruációnk nyomon követésére, de elgondolkodtál már azon, hogy a ciklusunk valójában valami sokkal kozmikusabb dologhoz kapcsolódhat?

Elterjedt nézet, de nem igaz

Bizonyára sokan hisznek abban, hogy a menstruációnk a holdciklussal függ össze, hiszen a Clue menstruációs alkalmazás munkatársai elárulták, hogy rendszeresen kapnak kéréseket arra, hogy a funkcióikhoz adják hozzá a holdciklusokat. Számos tanulmány foglalkozott a Holddal és a menstruációval - és bár van némi hasonlóság a két ciklus között, a legtöbb tudós úgy véli, hogy ez csupán véletlen egybeesés.

Valójában a Clue nevű alkalmazás egy átfogó tanulmányt készített a holdfázisokról és a menstruációról, amelynek adatai alapján több mint 7,5 millió menstruációs ciklust elemeztek. Arra a következtetésre jutottak, hogy a menstruációs ciklus nem szinkronizálódik a holdciklussal, ám hozzátették: "a holdciklus és a menstruációs ciklus egyes emberek esetében többé-kevésbé korrelál - attól függően, hogy az átlagos ciklushosszuk mennyire egyezik a holdcikluséval".

Mivel az átlagos menstruációs ciklus 29 napos, a holdciklus pedig 29,5 napig tart, logikus, hogy sokaknál az új- vagy telihold idején kezdődik a menstruáció. Bár voltak más tanulmányok is, amelyek a Hold és a menstruáció közötti kapcsolatot vizsgálták, egyik sem volt ilyen kiterjedt, és mindegyik eltérő eredményeket hozott.

A Hold és a menstruáció közötti kapcsolatot sok kultúrában fontosnak tartják. A "menstruáció" szó is a latin "menses", azaz "hónap" szóból származik, ami viszont a görög "mene", azaz "hold" szóból ered - és úgy gondolják, hogy az ókori görögök úgy hitték, hogy a menstruáció valamiféle kozmikus esemény.

Lapozz!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Angela Levin királyi szakértő szerint Meghan Markle folyamatosan gyengíti Harry herceget, akinek rendre parancsokat is osztogat, amiket Károly fiatalabbik fia teljesít is.
Sztárok
Követői nem győzik dicsérni a gyönyörű műsorvezetőt, aki a napokban több fürdőruhában készült képet is megosztott magáról rajongói legnagyobb örömére.
Sztárok
2016-ban az egész világot sokkolta, amikor kiderült, hogy a tehetséges Anton Yelchin elhunyt, ám halálának körülményei még annál is borzalmasabbak és érthetetlenek, mint maga a tragédia ténye.