A régészeket is meglepte: rejtélyes, folyadékkal teli üveget találtak egy csontváz lábai között

Mi van a palackban? Miért tették a holttest mellé? Mit jelenthet ez az egész?

Mi van az üvegben?

Az angliai Hull városában új kereszteződést építenek, ám ezelőtt egy hetven fős szakértői csapat feltárja a területet, ahol a feltételezések szerint nagyjából 1500 ember földi maradványait temették el 1783 és 1861 között. Itt nyugszik egy a hatvanas éveiben elhunyt nő is, a csontváz lábai közé pedig szándékosan odahelyeztek egy kék üveget, tele barnás folyadékkal.

A Ladbible beszámolója alapján Katie Dalmon, az ásatás egyik felügyelője elmondta: egyáltalán nem ritka, hogy különböző tárgyakat találnak a sírokban, csak ezek általában inkább gyűrűk, érmék, ruhadarabok, esetleg tányérok, de ez a palack még a régészeknek is meglepő volt, hiszen nem sokszor találkoznak ilyesmivel.

A Nottingham Trent University szakértői mintát vettek az üveg tartalmából és megvizsgálták azt. A tesztek megerősítették a nátrium, a kálium és a foszfor jelenlétét a folyadékban, így feltételezhető, hogy vizelet van a palackban, de ez egy sor újabb kérdést vet fel. Egy másik elképzelés szerint az üvegben egy foszfát alapú tonizáló ital van, ami különösen népszerű volt a 19. században, mint gyógymód különféle betegségekre, beleértve a tuberkulózist is.

Mivel egyik lehetőség sem teljesen bizonyított, további vizsgálatokat végeznek, és a régészek reménykednek, hogy kiderül a palack rejtélye.

Leadfotó: 123rf

Oldalak