Ilyen ma még megtörténhet? Szexista szabály miatt kaptak büntetést női sportolók

A norvég női strandkézilabda csapat tagjai a szabályokkal ellentétben nem bikinialsóban, hanem rövidnadrágban léptek pályára, ezért megbüntették őket.

Elegük lett a bugyiból

A norvég strandkézilabda válogatott rövidnadrágban játszott a Bulgáriában lezajlott Európa-bajnokság vasárnapi bronzmérkőzésén a spanyol csapat ellen. Ez önmagában még nem hangzik túl nagy hírnek, azonban a szabályok ezt nem engedik, azok azt írják elő, hogy a játékosoknak bikinialsóban kell lenniük a meccseken.

A Norvég Kézilabda Szövetség (NHF) már az eset előtt számított a büntetésre, és már előre jelezte, hogy készek bármekkora pénzbüntetést kifizetni, hiszen számukra az a legfontosabb, hogy az atléták olyan felszerelésben játszanak, amely a legkényelmesebb számukra. Ők nagyjából személyenként 50 euró pénzbüntetésre számítottak, ám végül ennél sokkal több, játékosonként 150 euró lett a kiszabott büntetés, összesen 1500 euró, ami több mint félmillió forintnak felel meg.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) az után döntött a büntetésről, hogy az NHF a meccs előtt engedélyt kért a rövidnadrágok viseléséhez, de ezt az EHF nem adta meg a nemzetközi szövetség (IHF) szabályaira hivatkozva, melyek kimondják, hogy a strandkézilabdázóknak olyan bikinit kell viselniük a meccseken, amelynek a felsőrésze egy testhezálló sportmelltartó, az alsó pedig egy olyan bugyi, amely nem hosszabb tíz centiméternél.

A játékosok fellázadtak az előírások ellen, úgy tartják, ennek a viseletnek nem kéne kötelezőnek lennie, hiszen megalázó és nem is praktikus egy pici, a feneket alig takaró bikinben versenyezniük. A norvégokon kívül sok más sportoló, és a nézők is támogatóan állnak ki az ügy mellett.

Az NHF továbbra is mindenben támogatja a nemzeti válogatottat, közleményt is kiadtak, amiben kifejtették, mennyire büszkék a lányokra, amiért kiálltak magukért, és ígéretet tettek arra, hogy szorgalmazni fogják a nemzetközi szabályozások megváltoztatását, hogy minden játékos olyan öltözetben léphessen pályára, ami számára a legmegfelelőbb.

Tokióban 12 évesen már, 66 évesen még lehet olimpiai érmet nyerni.

Leadfotó: facebook.com/partshan

Oldalak