Ez a legjobb alváspóz a kutatók szerint - még az agyad is megtisztul tőle

Alvás közben az agyunk azon munkálkodik, hogy megszabaduljon a nap közben felgyülemlett "hulladékoktól". A megfelelő alváspóz kiválasztásával hatékonyabbá tehetjük ezt a munkát.

Nem csak a minőség, a póz is számít

Ha testünk alapvető folyamatai nem megfelelően működnek, előfordulhat, hogy felesleges fehérjék keletkeznek a szervezetünkben. Gondoltad volna, hogy alvás közben az agyunk egyebek mellett azon munkálkodik, hogy az ilyen és ehhez hasonló "felgyülemlett hulladékoktól" megszabaduljon? A BGR cikke szerint ez a helyzet: míg mi az igazak álmát alusszuk, az agyunk az úgynevezett glimfatikus rendszer segítségével távolít el mindent, ami a szervezetünk szempontjából feleslegesnek bizonyul - írja a HVG.hu. Az agy a glimfatikus rendszernek köszönhetően nemcsak az összecsomósodott fehérjéktől szabadul meg, de normál működését tekintve is hatékonyabbá válik.

A kutatók most arra voltak kíváncsiak, milyen tényezők befolyásolhatják pozitív irányban a glimfatikus rendszer működését. Megállapították, hogy ebben jelentős szerepük van például az Omega-3 zsírsavaknak, ugyanakkor annak is, ha egyszerűen az oldalunkon alszunk el. A szakemberek úgy vélik, nem csupán az alvás minősége, de az alváspozíció is jelentékeny mértékben befolyásolhatja az agy méregtelenítő tevékenységének eredményét.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2