Színdarab készül a fiatal Orbán Viktor és Antall József találkozásáról: ők alakítják majd a politikusokat

A színdarab A miniszterelnök és a fiú címet viseli. A Thália Színházban mutatják majd be a hónap végén.

Megelevenedik a múlt a színpadon

A miniszterelnök és a fiú című darabot, amit hatszázezer forinttal támogatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kálomista Gábor által vezetett Thália Színház Arizona stúdiószínpadán mutatják be április végén – írta meg a Magyar Hang. Pozsgai Zsolt drámáját, amely Antall József és az ifjú Orbán Viktor fiktív véletlen találkozásáról és párbeszédéről szól, maga a szerző álmodta színpadra. Antall Józsefet Szabó Sipos Barnabás formálja meg, míg a fiatal demokratát a Party Maffia zenekar énekese, Fecske Dávid alakítja.

A fiktív történetben 1990 őszén, a taxisblokád idején, egy viharos parlamenti ülés után az Országgyűlés liftjében két emelet között bennragadó két politikus, az akkor miniszterelnök Antall és az akkor ellenzéki vezető Orbán párbeszédét követhetjük végig. A fiú hazugsággal vádolja meg a miniszterelnököt, szenvedélyes vita kezdődik meg közöttük. Az alkotók szándéka szerint a dráma a fiatalokat szeretné megszólítani, „akik keveset tudnak az akkori bonyodalmakról, a rendszerváltozás ellentmondásairól”.

A közelgő bemutató kapcsán Pozsgai Zsolt interjút adott a Magyar Nemzetnek, melyben arról beszél, hogy a darab elsősorban Antallnak állít emléket. Az író-rendező leszögezi, hogy Antall József az általa képviselt értékrendszer örökösét Orbán Viktorban látta, még akkor is, ha időnként ez nem is volt teljesen nyilvánvaló. A rendező saját bevallása szerint beszélt is erről az egykori miniszterelnökkel, aki szinte fiának tekintette Orbán Viktort. Mint mondja, a „csalódott mester és az elszánt fiú drámájáról” szól a darab, ami bár két éve elkészült, az elhúzódó Covid-járvány miatt csak most tudják bemutatni.

Iain Lindsay - volt budapesti brit nagykövet - ismét megemlékezett a magyar költészet napjáról. Idei videójában Ady Endre Őrizem a szemedet című versét szavalta el, természetesen magyarul.

Fotó: Thália Színház (thalia.hu); leadfotó: Fortepan / Szűcs Tamás; Fortepan / Szalay Zoltán

Oldalak