Lifestyle

A karácsony tényleg ne a rohanásról szóljon – idén így lehet nektek is nyugodt az ünnep

Napjainkra a karácsonyi időszak teljesen más jelentést kapott, mint amire egyébként az ünnep emlékeztetni szeretne minket. Ilyen a családdal együtt töltött idő, a meghittség, az év végi megpihenés. Mostanra pont az ellenkezőjére panaszkodunk: rokonról rokonra rohanunk, elfáradunk, és már el is teltek az év legszebb napjai. Legyen ez idén másképp!

Lista

Talán kicsit szigorúnak tűnhet, hogy a meghittség és nyugalom jegyében írjunk listát a teendőinkről, de pont ez a kulcsa: ha megtervezzük, hogy pontosan milyen karácsonyt szeretnénk, akkor nagy valószínűséggel olyan is lesz, mint amilyennek megálmodtuk. Gondoljuk át, hogy mi legyen a menü, kinek milyen ajándékkal szeretnénk kedveskedni, kiket látogassunk meg, hogyan teljen a 24-e, vannak-e elintéznivalóink az ünnepekig. Nyugodtan rangsorolhatunk is: mi legyen a legeslegelső, és mi az, amit esetleg el is lehet hagyni…? Egy ilyen jól átgondolt lista végig remek mankónk lehet a készülődés alatt!

Ajándékvásárlás

Alapvetően érdemes számot vetnünk magunkkal és szeretteinkkel is, hogy mennyire szeretnénk, ha az ajándékokról szóljon a karácsony. Természetes igény adni és kapni is, viszont azt nem szabad elfelejtenünk, hogy nem a minél értékesebb vagy több ajándéktól lesz meghitt a szenteste. Kicsi vagy nagy, a beszerzés így is tud valamelyest csorbítani a készülődésen, így talán az első lépés, hogy ezen úgy legyünk túl, hogy valóban szeretetteljesen válogassunk.

A XXI. század egyik legklasszabb vívmánya az online vásárlás: a legtöbb ajándékot pár kattintással meg tudjuk venni, amik aztán egyenesen házhoz jönnek, vagy választhatunk számtalan átvevőhely közül, aminek köszönhetően szinte biztos, hogy nem vész el útközben a csomag. Arra azonban figyeljünk, hogy csak megbízható webshopban vásároljunk, azaz minden cégadat a helyén legyen a választott oldalon. Kártyás tranzakció esetén pedig ellenőrizzük, hogy valóban bank által üzemeltetett fizetési oldalon járunk-e; ebben segít az URL mellett megjelenő lakat is.

karácsonyi ajándékok vásárlása online

A fenyőfa és annak talpa

Az ajándékok beszerzése okozta stresszel kezet foghatna az a frusztráció, amit a fenyő talpba való bevarázsolása kelthet bennünk. Valamikor ennek a készülődés vége felé kell időt találnunk, ám még erre is van néhány praktika, amit érdemes bevetnünk a nyugodt, biztos lábakon álló szenteste érdekében:

1. Válasszunk a karácsonyfa méretéhez passzoló talpat vagy a talpba illő fát.
2. Tartsuk tisztán a terepet! Ha nincs udvarunk, takarjuk le a padlót vagy a szőnyeget, az ágakat összetartó hálót pedig hagyjuk még a fenyőn.
3. Távolítsuk el a felesleges ágakat a törzs aljáról, majd keressünk egy éles eszközt, ami alkalmas a faragásra. A legtöbben egy kisebb baltát alkalmaznak, de a dekopírfűrésznél talán nincs megfelelőbb a feladatra.
+1. Már 23-án érdemes végigcsinálni a procedúrát, mivel a hálótól megszabadulva kell némi idő a fenyőnek, hogy „kirúgja” magát.

Utolsó ellenőrzés

Aranyvasárnap végezhetünk egy rövid ellenőrzést, hogy minden készen áll-e: sikerült minden ajándékot beszerezni, van hozzá csomagolópapírunk, szükséges még valami a menühöz, megvan a csúcsdísz, mindenhez van elég elemünk otthon? Ha valami hiányzik, vagy időközben történt néhány változás/változtatás, ekkor még időben vagyunk, az utolsó simításokat nyugodtan el tudjuk végezni. Azonban amennyiben minden pipa, jöhet a pihenés, a lazítás; nincs más dolgunk, mint hogy igazán ráhangolódjunk a közelgő ünnepekre!

A Hangulat

Megeshet, hogy minden ellenére mégsem kerülünk hamisíthatatlan karácsonyi hangulatba. A gyerek- vagy fiatalkori élményeink felidézése által átjárhat minket a karácsony szelleme: ezeket az élményeket, vagy régi szokásokat újra élhetjük, vagy kitalálhatunk újakat a családdal és a barátokkal. Ellátogathatunk továbbá egy karácsonyi vásárba, ahol a fények, színek és illatok szinte lehetetlen, hogy ne hoznák meg a kedvünket. Közösen, akár a gyerekeinkkel pedig készíthetünk saját karácsonyfadíszeket – ez jó alkalom arra is, hogy beszélgessünk az ünnepről, miközben meghitt perceket töltünk együtt.

diy karácsonyfa díszek családdal

A visszaszámlálás elindult!

Elindult az év legjobban várt időszaka! A Dell most végig kíséri az egész adventi időszakot, ami alatt további tanácsokat kaphatunk a nyugodt karácsonyi készülődéshez. Keressétek fel a delladvent.hu oldalon található online naptárt, amely minden napra tartogat számotokra egy-egy hasznos tippet, egyes napokon nyereményeket is!

Lead fotó, fotók: Pexels /Marko Klaric, Ylanite Koppens/

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Nem csupán az ételek minősége, a kalóriabevitel és a testmozgás van befolyással a súlycsökkenésre – az sem mindegy, milyen szokásokat követünk a hétköznapokban, bizonyos tevékenységek ugyanis könnyen...
Sztárok
A zenész májrákban szenvedett, 85 éves korában halt meg a maryland-i Bowie-ban.
Lifestyle
Fizetőssé válik a hajdanán kiugró népszerűségű Citromail.