Miért leszel egyre érzékenyebb a laktózra, ahogy öregszel? Most kiderül!
Bár nagyon finomak, de megvan az oka annak, hogy az idő múlásával miért nem tudja a szervezeted a sajtot, a fagylaltot és a tejtermékeket úgy megemészteni, mint korábban.
Te is laktózérzékeny vagy?
A laktóz a tejtermékekben található természetes cukor. A szervezetünk egy laktáz nevű emésztőenzimre támaszkodik, amely segíti a laktózt egyszerű cukrokra (glükóz és galaktóz) bontani. A vékonybél ezután felszívja ezeket, és tápanyagként jutnak el a véráramba. Ha a laktóz nem emésztődik megfelelően, a vastagbélbe kerül, és fermentáció útján lebomlik.
Ez olyan kellemetlen tüneteket eredményez, mint a hasi fájdalom vagy görcsök, túlzott gázképződés, hasmenés és/vagy hirtelen székelési kényszer. A világ népességének körülbelül 75%-a veszíti el a laktóz emésztésének képességét az öregedés során. Kattints a galériára, ahol a szakértők elárulják, hogy pontosan miért történik ez, valamint adnak néhány tanácsot is a kezelésre vonatkozóan.
Lead kép: 123rf, forrás: Huffpost
Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben az emésztéseddel, akkor érdemes felhagynod a tejfogyasztással, ugyanis lehet, hogy intoleranciában szenvedsz.