Miért leszel egyre érzékenyebb a laktózra, ahogy öregszel? Most kiderül!

Bár nagyon finomak, de megvan az oka annak, hogy az idő múlásával miért nem tudja a szervezeted a sajtot, a fagylaltot és a tejtermékeket úgy megemészteni, mint korábban.

Te is laktózérzékeny vagy?

A laktóz a tejtermékekben található természetes cukor. A szervezetünk egy laktáz nevű emésztőenzimre támaszkodik, amely segíti a laktózt egyszerű cukrokra (glükóz és galaktóz) bontani. A vékonybél ezután felszívja ezeket, és tápanyagként jutnak el a véráramba. Ha a laktóz nem emésztődik megfelelően, a vastagbélbe kerül, és fermentáció útján lebomlik.

Ez olyan kellemetlen tüneteket eredményez, mint a hasi fájdalom vagy görcsök, túlzott gázképződés, hasmenés és/vagy hirtelen székelési kényszer. A világ népességének körülbelül 75%-a veszíti el a laktóz emésztésének képességét az öregedés során. Kattints a galériára, ahol a szakértők elárulják, hogy pontosan miért történik ez, valamint adnak néhány tanácsot is a kezelésre vonatkozóan.

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el
Lead kép: 123rf, forrás: Huffpost

Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben az emésztéseddel, akkor érdemes felhagynod a tejfogyasztással, ugyanis lehet, hogy intoleranciában szenvedsz.

Oldalak

Sztárok
A színésznő a minap Szaúd-Arábiában járt az idei Red Sea International Film Festival nyitóestjén, ahol egy olyan fekete estélyit viselt, hogy még az állunk is leesett tőle.
Sztárok
Úgy tűnik, Kamilla királyné már rég nem csupán a háttérből figyeli a királyi udvar működését: ő az, aki sokszor irányít, és olyan feltételeket szab, amelyeket olykor a személyzet is ledermedve...
Lifestyle
Christmas
Sokan már műfenyőt választanak karácsonyra az élő helyett, azonban egy dologról el szoktak feledkezni.
Lifestyle
Cikkünkben összegyűjtöttünk minden hasznos információt a cumi elhagyásról, hogy a búcsú pillanata ne könnyekkel teli legyen, hanem a kicsik fejlődésük egyfajta lépcsőjeként, büszkén tekinthessenek...