Lifestyle

Miért leszel egyre érzékenyebb a laktózra, ahogy öregszel? Most kiderül!

Bár nagyon finomak, de megvan az oka annak, hogy az idő múlásával miért nem tudja a szervezeted a sajtot, a fagylaltot és a tejtermékeket úgy megemészteni, mint korábban.

Te is laktózérzékeny vagy?

A laktóz a tejtermékekben található természetes cukor. A szervezetünk egy laktáz nevű emésztőenzimre támaszkodik, amely segíti a laktózt egyszerű cukrokra (glükóz és galaktóz) bontani. A vékonybél ezután felszívja ezeket, és tápanyagként jutnak el a véráramba. Ha a laktóz nem emésztődik megfelelően, a vastagbélbe kerül, és fermentáció útján lebomlik.

Ez olyan kellemetlen tüneteket eredményez, mint a hasi fájdalom vagy görcsök, túlzott gázképződés, hasmenés és/vagy hirtelen székelési kényszer. A világ népességének körülbelül 75%-a veszíti el a laktóz emésztésének képességét az öregedés során. Kattints a galériára, ahol a szakértők elárulják, hogy pontosan miért történik ez, valamint adnak néhány tanácsot is a kezelésre vonatkozóan.

"Csecsemőként az emberek jelentős mennyiségű laktázt termelnek az anyatejben található laktóz megemésztésére" - mondta Linna Goelz, természetgyógyász. Történelmileg a szoptatás befejezése és a szilárd ételek bevezetése után az emberek többé nem nagyon fogyasztottak laktóztartalmú ételeket, ezért a szervezetük hozzászokott, és természetesen idővel egyre kevesebb laktáz enzimet kezdett termelni. Ez az egyik oka annak, hogy nem tudjuk megfelelően megemészteni a tejtermékeket.
Kattints a további képekért!

Lead kép: 123rf, forrás: Huffpost

Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben az emésztéseddel, akkor érdemes felhagynod a tejfogyasztással, ugyanis lehet, hogy intoleranciában szenvedsz.

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A Mirror információ szerint Harry rájöhetett, hogy túl messzire ment a múltban a családjával szemben megfogalmazott kritikákkal, ezért a herceg állítólag jelenleg mást sem csinál, csak folyamatosan...
Sztárok
Tóth Gabi bizony tudja Puzsér Róbert telefonszámát, és néha üzenetet is szokott küldeni a kritikusnak. Hát, ők biztosan nem lesznek barátok a jövőben.
Utazás
Az Európai Bizottság európai városokat vizsgált. Szóba került a biztonság is, és egy magyar város is felkerült a listára, mint kevésbé biztonságos hely.