Időtálló mesék, amik még mindig tudnak újat mutatni

Az, hogy a gyermekünk szeret-e olvasni, javarészt azon múlik, hogy a szülők milyen példát mutatnak neki. Amennyiben a gyermek nap mint nap azt látja, hogy a szülei is olvasnak, úgy ő is előszeretettel vesz könyvet a kezébe és olvasgat egészen pici korától, hiszen már vannak olyan könyvek is, amelyeket akár néhány hónapos kortól forgathatnak, lapozgathatnak a kicsik.

Ezért fontosak a könyvek

A gyermek fejlődését a könyvek, az olvasás, a képek nézegetése is fejleszti. A könyv segíti a beleélés képességét és a fantáziára is pozitívan hat. Ha a gyermek elképzeli a könyvben olvasottakat, akkor később sokkal könnyebben oldhat meg bizonyos helyzeteket. Tehát az olvasás nem csak a képzeletet fejleszti, hanem nyitottabbá is tesz a világra, nem beszélve arról, hogy ez által a kreativitás is fejlődik.

Amikor egy gyermek óvodába, majd iskolába megy, a pedagógusok a gyermek kommunikációjából sok mindent leszűrhetnek. Többek között azt is, hogy a gyermeknek olvastak-e gyermekkorában és ő szokott-e „olvasgatni”, vagy helyette a televíziózást részesíti előnyben.

Rituálé

A rendszeres olvasás nyugtató hatást is gyakorol a gyerekekre. Hiszen ez egyfajta rituálét, rendszert visz az életébe és az is fontos, hogy az olvasás közelebb is hozhatja a családtagokat egymáshoz, mert a gyermek kérdez és olvasás közben nem biztos, hogy csak a mesével kapcsolatos kérdései lesznek. Sok esetben a mesében olvasottakat a saját életükre vetítik, amiből sokat tanulhatnak is. A Bogyó és Babóca, Boribon és a Kuflik mesekönyvek is többnyire ilyen tanító jelleggel bírnak.

A mese és a gyermek

A gyerekek szeretik a mesét. Szükség is van arra, hogy rendszeresen halljanak, hallgassanak meséket, hiszen a meséknek is óriási szerepe van a gyermek személyiségfejlődésében. A mesék a gyermek mentális, szellemi és érzelmi fejlődését biztosítják. A mesék nem csak a képzeletet fejlesztik, hanem a rajzkészséget is. Mert hiszen élénkebb fantáziával, a képek is jobban sikerültebbek lesznek és ehhez még rajztehetség sem szükségeltetik.

A mesének mindig a gyermek életkorához kell igazodnia. Egy néhány hónapos gyermeknek még a rímek és a dallamosság számít, illetve a képek kötik le a figyelmét. A nagyobbacska gyerekeknek már lehet olyan történeteket mesélni, ahol megjelenik a jó és a rossz, hiszen nem lehet mindentől óvni a gyereket, és ez is gazdagítja az érzelemvilágát.

Bogyó és Babóca

Manapság egyre több gyermek kedveli a Bogyó és Babóca figuráit és a kedves kis szereplők változatos történeteit. Bogyó, a csigafiú, aki kíváncsi természetű és mindent tudni akar a világról. Legjobb barátja, Babóca, a katicalány. A szereplők sorát gazdagítja Baltazár, a méhecske, Döme, a burgonyabogár, Vendel, a szarvasbogár, Szellő, a szitakötőlány, Pihe, a lepkelány, vagy Ugri, a szöcskelány.

A gyerekek azért szeretik annyira Bogyó és Babóca történeteit, mivel az ő kis életüket át tudják ültetni a mese történéseibe. Ezek a mesék, apró kis történetek olyan élethelyzetekbe sodorják a szereplőket, amelyekben nekik is részük lehet. A mesék mindig happy enddel zárulnak, így a gyerekek is megnyugszanak, hogy az ő problémáikra is léteznek megoldások.

A Bogyó és Babóca történetek közül kiemelkedő az ovis történet, de Bogyó és Babóca több más kalandban is részt vesz, például együtt karácsonyoznak és együtt zenélnek.

A Babóca, a katicalány című történetben a gyerekek megismerhetik a katicalányt, a kis házikóját és a kedvenc ruháit. A gyerekek, a képeken és a mesén keresztül nem csak a katicalánnyal ismerkedhetnek meg, hanem gyarapodhat a szókincsük is.

Bogyó, a csigafiú című mese Bogyót mutatja be, illetve a házát, a holmijait és a kedvenc játékait. A webáruházban kedvünkre csemegézhetünk az aranyos történetek közül, hiszen a sorozat többi részéből megismerhetjük Alfonzot, a tücsköt, Pihét, a lepkelányt és a többieket is, illetve Bogyó és Babóca virágait is megcsodálhatjuk, vagy megtudhatjuk, mit épít a csigafiú és a lepkelány együtt. Természetesen, Bogyó és Babóca más kedves történeteit is beszerezhetjük, ha ellátogatunk a webáruházba.

Boribon mesekönyvek

A Boribon mesék szerző-illusztrátora, Marék Veronika. A gyerekek imádják Boribont és a történeteit. Talán egyszóval lehetne jellemezni: őszinte. A gyermek problémáit, gondjait jeleníti meg és azokra megoldások is születnek kis történeteken keresztül. A gyerekek ugyanolyan dolgokon mennek keresztül, mint Boribon és Annipanni, és jó érzéssel tölti el őket, hogy a gondokra, az aktuális problémákra létezik megoldás. A kislány és a barna mackó már több tíz éve a gyermekek jó barátja. Kortalanságuk nem gátolja meg őket, hogy vigaszt és reményt nyújtsanak a kicsiknek és a nagyobbaknak. Az írónő nem szándékosan ír tanító jellegű jeleneteket a mesébe, mégis a legtöbb meséből tanulhatnak valamit a gyermekek. Talán attól válnak szerethetővé ezek a történetek, hogy nem tudatosan vezetik a gyerekeket, ők mégis hasznos dolgokra fordítják az ott tanultakat.

A szerző 80. születésnapja alkalmából készített egy díszdobozos kiadást – 5 Boribon mese - ünnepi kiadás –, amely 5 kötetet foglal magába: „Annipanni, mesélj nekem!, Boribon születésnapja, Boribon és a 7 lufi, Boribon házikója, Jó éjszakát Annipanni!”.

A Boribon mesék mindig tanítanak is valamit, még ha nem is szándékosan teszik azt. Az Annipanni hull a hó! című kis történetben Borinbonnak kompromisszumot kell kötnie, meg kell tanulnia, hogy nem minden úgy fog történni, ahogyan azt ő szeretné. Ez a tanítás a gyermekeknek is megmutatja, hogy néha le kell mondani bizonyos dolgokról, de a kompromisszum attól kompromisszum, hogy nem csak az egyik fél jár jól.

A Boribon autózik is egy kedves történet, hiszen Boribon megtanulja, ha sütit szeretne enni, akkor bizony almáért kell mennie. A gyerekek ebből megtanulhatják, hogy nem minden pottyan az ölünkbe, meg kell dolgozni a jutalomért. A könyv mást is tanít, mint ahogyan a Boribon cicája, a Boribon kirándul és a többi kedves, szívhez szóló mese is, amelyek nagy választékban megtalálhatók a webshopban.

Fotók: Pelenka.hu, Pixabay

Oldalak

Szólj hozzá Te is!