Másnaposságűző módszerek - Esélyek a túlélésre

Tisztában vagyunk vele, hogy ha este nem mértékkel fogyasztunk alkoholt, reggel másnaposak leszünk. Van, akinek a feje fáj, van, akinek a gyomra liftezik, és van, aki egyszerűen csak úgy érzi, hogy univerzuma beszűkült egy babarózsaszín lavórra, és fölé hajolva fogadkozik, hogy soha többet nem iszik. Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket?

Az alkohol kitisztítása igen nagy erőlködésébe kerül szervezetünknek. Nemcsak a vizet vonja el teljesen, de a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is. Íme, néhány módszer, hogyan tudjuk a lehető leggyorsabban túltenni magunkat ezen a napon.

Alvás
A legjobb az lenne, ha annyit aludhatnánk, amennyit csak akarunk, hiszen testünk ilyenkor regenerálódik a leghatékonyabban, de ez a dolgos hétköznapokban elég nehezen kivitelezhető, és hétvégén sem szívesen töltjük az egész napot az ágyban. Általában mindenkinek megvan a maga receptje, de ha valakinek nem lett volna még alkalma hosszú évek alatt kikísérletezni saját csodaszereit, pár általános praktikát érdemes megismerni.

Folyadék
Természetesen víz, minél több, szénsavmentes formában lehetőleg, mert a bubik nem biztos, hogy ebben az állapotban jót tesznek. Hidegen a legnyugtatóbb. Limonádéval vagy nagy koncentrátumú gyümölcslevekkel is határozottan ajánlott foglalkozni, a folyadék mellett fontos vitaminokat és szénhidrátot pótolnak. Ha gyomrunk nagyon háborogna, mindenképp próbáljunk magunkba diktálni egy adag meleg levest - olyat amit szeretünk természetesen - szép lassan kanalazgatva, garantáltan segíteni fog.

Oxigén
Érdemes felkelni és sétálni egyet a szabadban, hogy szervezetünket minél több oxigénhez juttassuk, de ha semmiképp sem érzünk erőt a felöltözéshez, és a tükörbe nézve mi magunk is megijedünk attól, hogy ilyen állapotban emberek közé merészkedjünk, így elsőre az is elég ha kitárjuk egy fél órára az ablakot.

Kávé
A vélemények megoszlanak a kávéról, egyesek szerint jó, mások szerint nem jó. Egy biztos, ha rossz a gyomrunk, nem érdemes felkavarni vele, főleg ha még nem ettünk semmit. A koffein viszont kétségkívül felébreszt és érszűkítő hatása miatt a fejfájást is csökkentheti. Az émelygő gyomorra egyébként a szódabikarbónát szokták ajánlani.

„Kutyaharapás szőrivel”
A macskajajra meginni némi alkoholt egy szempontból jó: az esetlegesen jelentkező elvonási tüneteket enyhíti, de egyébként csak elódázza a küzdelmet. Némelyek szerint viszont egy pohár sör mindenképp segít - vagy így, vagy úgy. Van, aki szerint a szuperkoktél a Bloody Mary, ami egy tojással kombinálva a legjobb. Ha munkába indulunk, azért ezeket a módszereket inkább ne próbáljuk ki.

Ha azonban a lakásban szinte semmi nem lelhető fel, csak a tegnapi buliról megmaradt üres üvegek, illetve félig telt sörös dobozok, a sima csapvíz is megteszi nagy mennyiségben, kombinálva egy aszpirinnel, melyet ha nagyon keresünk, valamelyik neszeszer vagy utazóbőrönd mélyén megtalálunk.

Oldalak