Mandala - Lelki elmélyülés a különleges, színes ábrákban

Az európai ember számára ezek a kis színes képek nem jelentenek mást, csak azt, amit látnak: kusza vonalakat, a szivárvány árnyalataiban játszó képeket. A világ keleti részén azonban ezek a képek nemcsak a gyerekeknek adható bájos színezőket jelentik, hanem komoly, évezredes múltra visszatekintő hagyománnyal rendelkeznek.

A számos, olykor igen nyakatekert pózok gyakorlását igénylő meditációs technikák között, amikről nem is gondolnánk, hogy egy emberi lény maradandó sérülések nélkül végre tudja hajtani, léteznek viszonylag egyszerűbben kivitelezhető, de a lényeget ugyanúgy megtartó fajtái is a lelki elmélyülésnek. Ilyen például egy-egy mantra ismétlése, vagy a mandalák szövevényes vonalaiban való elmerülés.

Eredet
A mandala szó jelentése, kör, ív, korong, de egyes vélekedések szerint az elme szó szankszrit megfelelőjéhez is közel áll. A mandalák leginkább az ősi Indiából és Tibetből származtathatók. A világegyetemet kicsinyítve jelképező ábrázolások általában kör alakúak, az ismétlődő harmonikus minták pedig nyugtatják, regenerálják az embert. A mandala elnevezés nem csak a keleti hagyományokban használatos, az európai keresztény kultúrkörben a templomokban gyakran előforduló gazdagon díszített színes ablakokat is szokták napjainkban ezzel a névvel illetni.

Hatása
A nyugati kultúrával szöges ellentétben álltó keleti filozófiák nem véletlenül terjednek egyre nagyobb közönséget hódítva meg maguknak. Több igény van ugyanis a test és lélek egyensúlyának megőrzésére, az egészségmegőrzésre, és általában a stresszmentes, jó közérzetre. A mandalák célja is az, hogy kikapcsolják az ember szüntelenül kattogó agyát, és kicsit megállítsák a fejfájdító gondolat zuhatagokat. Érdekesség, hogy Európában való megjelenésében és elterjedésében szerep volt Carl Gustav Jungnak, aki művészet-terápiás eszközként kezdte el alkalmazni.

Modern felhasználása
A mai mindent összezagyváló és rohanó világban, ahol minden kapcsolatban áll mindennel, és az ember már azt sem tudja, hova kapja a fejét a merész párhuzamok és magyarázatok egyvelegében, a mandalát igen sokféleképpen ítélik meg. Az biztos, hogy már semmiképpen sem kötik kizárólag csak a tibeti vagy indiai hagyományhoz, hanem egyre több kutató állítja azt, hogy létezésük valójában sokkal ősibb, mint gondolnánk, lévén a temészet alkotta formáktól elkezdve az ősi kultúrák rajzain keresztül számtalan példában felfedezhetjük őket.

Oldalak

Sztárok
Az X-men-filmekben Jean Grey-t alakító színésznő, Famke Janssen elképesztő átalakuláson ment át az utóbbi időben – és sajnos nem jó értelemben.
Utazás
Ötmilliárd év múlva a Nap vörös óriássá duzzad és egyszerűen "elnyeli" a Földet. A folyamat a tudósok szerint visszafordíthatatlannak tűnik. Vagy mégsem?