Lifestyle

Itt megtalálhatod a családod: Elérhetővé tettek egy 1828-as magyar adatbázist, mintegy 3 millió nevet tartalmaz

A Magyar Nemzeti Levéltár az interneten tette elérhetővé azt az adatbázist, amit az 1828-as országos összeírás gyűjteményéből hoztak létre a mesterséges intelligencia segítségével. Az egyedülálló gyűjteményben felkutathatjuk a rokonainkat, családunkat.

Egy kis szelet a múltból

A Valenciai Műszaki Egyetem által fejlesztett algoritmussal dolgozott együtt mintegy 70 önkéntes azért, hogy létrehozzanak egy képanyagot, az 1828. évi országos összeírás 12688 település adataiból.

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese szerint nemzetközi gyakorlatokat követve a Levéltár nyitott arra, hogy civilekkel együttműködve fejlesszék adatbázisaikat. Mikó reméli, hogy az adatbázisok száma csak nőni fog.

Szatucsek Zoltán, a Magyar Nemzeti Levéltár Informatikai és Innovációs Igazgatóságának vezetője szerint egyedülálló aktivitással dolgoznak a projektben az önkéntesek, hiszen két nap alatt olyan sokan jelentkeztek a programba, hogy le is kellett állítani a felhívást. Az összeírás közel 197 ezer oldalból áll és a 19. század első felének adófizetési kötelezettséggel rendelkező háztartásuk családfőjének adatait tartalmazza. Közel 3 millió név szerepel benne Magyarország, Horvátország és Szlavónia területéről.

Az adatbázis egy online felületen érhető el, ahol az 1828. mellett megtekinthető az 1715. és 1720. évi összeírás is. Nemcsak személynevekre kereshetünk rá, de vagyoni és társadalmi helyzetre vonatkozó adatokról digitalizált képeket is találunk, ami a korszakról forrásértékkel bír.

Forrás: HVG Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Háfra Mari nemrégiben interjút is adott, melyben elárulta, hogyan ismerkedett meg Jimmyvel, és milyen volt valójában rövid, de annál szenvedélyesebb kapcsolatuk.
Lifestyle
Valahol Amerikában él egy család, aki meglepő módon az ország, ha nem a világ leghíresebb sorozatgyilkosának köszönheti gyermekének életét.
Sztárok
Valószínűleg maga a hercegné sem számított arra, hogy idén egy asztalhoz ülhet majd az újdonsült királlyal és pereputtyával annyi év után.