Lelki béke és nyugalom - hogyan meditáljunk otthon?

A meditáció olyan állapot, mely során ellazítjuk testünket és szellemünket, kizárjuk a külvilágot, átengedjük magunkat a teljes nyugalomnak. Pszichológiai értelemben ez akár egy eltérő tudati állapotként is definiálható. Sokak véleményével ellentétben azonban a tevékenység nem misztikus, nem spirituális, és nem is nehezen elsajátítható. Kézzelfogható, nagyon hasznos, és mindenki számára elérhető, mindenekelőtt ezt szeretnénk most bebizonyítani.

Miben segít?
A meditáció nemcsak mindenki által elérhető, de mindenki számára ajánlott is, legfőképpen azoknak, akik nagyfokú stressznek vannak kitéve. A tevékenység megnyugtatja ugyanis az idegrendszert, javítja a koncentrációs képességet, élesíti az elmét. Azáltal, hogy figyelünk a légzésre, csökken a vérnyomásunk, nyugodtabbak leszünk. Hosszabb távon abban is segít, hogy könnyebben találjunk megoldást problémáinkra, és közelebb kerüljünk magunkhoz, illetve a körülöttünk levőkhöz.

Előkészületek
A meditációt lehetőleg csendes körülmények közt végezzük, gondoskodjunk arról, hogy senki ne zavarjon minket. Szükségünk lesz – ilyenkor télen főleg – egy takaróra, mert mozdulatlan tagjaink fázhatnak. Ezenkívül meggyújthatunk egy gyertyát, vagy akár füstőlőt, ezek is hozzájárulnak majd a test és szellem megnyugvásához, de megteszi egy selyemkendővel letakart, enyhe fényt adó lámpa is.

Hasznos, ha meditálás előtt lezuhanyzunk, és tiszta ruhát veszünk, a tiszta test is hozzájárul ugyanis az elme tisztításához. Bátran igyunk meg előtte egy teát, de semmiképpen ne kávét, az viszont nem túl előnyös, ha közvetlenül előtte étkezünk is, főleg ha bőségesen. Hasznos a meditáció előtti bemelegítés, nyújtás is, ez lazítja az izmokat, kényelmesebbé teszi az ülést.

Hogyan végezzem?
A meditációt sokféle módon el lehet sajátítani, a cél mindig ugyanaz. Most egy olyan gyakorlatsort szeretnék megosztani, ami talán a legegyszerűbb, és aminek gyakorlásával a meditációs állapot valóban mindenki számára elérhető.

Ha megtetted az előkészületeket, ülj le egy kényelmes fotelbe, és takarózz be. Hunyd be a szemed, és mindenekelőtt kezdj el odafigyelni a légzésedre. Lassítsd a belégzést, ettől lassul a szívverés, és ellazulnak az izmok. Hagyd, hogy szemeid elnehezüljenek, és elernyedve kissé befelé forduljanak. Engedd, hogy a lágy fény kitöltse a látóteredet, de nem próbálj „látni” semmit.

Ha ez megvan, erős akarattal egy dologra kell összpontosítanod. Mindenképpen légy tudatos, a meditáció nem passzív tevékenység. Bár elcsépeltnek tűnik, mégis legegyszerűbb, ha magad elé vetítesz egy napsütötte rétet, melyen egy kis patak csörgedezik. Részletesen dolgozd ki a szemeid előtt megjelenő képet, a felhőkkel, virágokkal, fákkal. Törekedj arra, hogy érezd a napfényt, a virágok illatát, halld a patak csobogását. Ezután azt is próbáld meg elképzelni, hogy te is a réten vagy, akár fekhetsz a fűben, vagy szaladhatsz egyet. A cél, hogy szabadnak, nyugodtnak, boldognak érezd magad. Csak akkor távozz a rétről, ha ez teljesült, ekkor kinyithatod a szemed, és a gyakorlatnak vége.

Ha úgy érzed, kipihentebb vagy, akkor a gyakorlat máris sikeres. Ám nem szabad türelmetlennnek lenni, van olyan, akinek sokadszorra sem sikerül. Szánj rá időt, ne siettesd, gyakorold akár naponta többször is, de minél gyakrabban, és a meditáció garantáltan segíteni fog, hogy olykor kilépj a zűrös mindennapokból.

Oldalak

Sztárok
Vajon, hogyan fog egymáshoz viszonyulni Tóth Andi és Marics Peti?
Sztárok
Nincs még változás, Pap Dorci továbbra is szingli.
Utazás
A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) közleménye szerint a felfedezés, amelyhez magyar kutatók munkája is hozzájárult, azért különösen érdekes, mert a bolygók pályái azt...