Lifestyle

Kedvenceink egészséges fogazata nem esztétikum, hanem létkérdés

A Pedigree® kutyagazdik körében végzett felméréséből kiderült, hogy a magyarok jelentős része nem tudja, hogyan őrizheti meg kiskedvence egészséges fogazatát. Megdöbbentő adat, hogy a válaszadók közel fele (49%) nincs tisztában azzal, hogyan vigyázzon kutyája fogaira, egynegyede (24%) nem tudja, milyen gyakran kell fogászati vizsgálatra vinni kiskedvencét, egyharmada (34%) pedig úgy gondolja, hogy egyáltalán nem kell ápolnia négylábú társa fogait.

Fontos, hogy felkészültek legyünk

„A kezeletlen szájüregi betegségek komoly kockázattal járnak, és a házikedvencek várható élettartamát is megrövidíthetik. Fontos, hogy a gazdi megismerje a lehetséges kockázatokat, a leggyakoribb tüneteket és felkészüljön azok megelőzésére” – fejtette ki a felmérés kapcsán Dr. Király Péter klinikai szakállatorvos.

Milyen tünetek jelzik, hogy valami nincs rendben?

„A kutyák fogágybetegségének legfőbb árulkodó tünete a kellemetlen lehelet. Egyes tulajdonosok ezt természetes „szájszagnak” tartják, pedig nem az: ez a jelenség a szájüregben kórosan elszaporodó gáztermelő baktériumok jelenlétére utal. Árulkodó tünet lehet még a viselkedésváltozás, száj nyitási-zárási, vagy rágási nehézség, valamint, ha a kutyus csak a szájának egyik oldalán rág, esetleg mancsával a szája felé kapkod. A törött vagy hiányzó fogak, a fokozott nyáladzás vagy gyakori fogínyvérzés és súlyvesztés is jelezhetik a problémát.” – folytatta a szakállatorvos.

Ne bízd a véletlenre, látogass el kiskedvenceddel egy fogászati ellenőrzésre!

„A szájüregi betegségek elkerülése érdekében minden kutya és cica gazdijának javasoljuk, hogy évente legalább egy alkalommal (például az éves védőoltás alkalmával) állatorvossal ellenőriztesse kedvence fogazatát. Három éves kor felett pedig minden állatorvosi ellenőrzés alkalmával kérjen egy gyors fogorvosi vizsgálatot is. A szakember ilyenkor értékeli a fogazat épségét, a fogínygyulladás és fogkövesség mértékét, és felajánlja a szükséges fogászati beavatkozást.” – részletezte az állatorvos, aki idén is részt vesz a Pedigree® szájápolási hónapjában. A szájápolási hónap keretein belül a Pedigree® számos partner állatorvosa várja országszerte az oda látogató gazdikat és kedvencüket. A partner állatorvosok listáját és további információkat a Pedigree® oldalán találsz.

Hasznos hétköznapi szokások

A rendszeres fogászati szűréseken kívül számos segédeszköz létezik az otthoni szájápoláshoz. Az otthon is alkalmazható eszközök közül elsőként a fogmosást kell megemlíteni, hiszen a háziállatok megváltozott táplálkozási szokásai miatt ez már egyáltalán nem számít luxusnak, sőt! Dr. Király Péter kiemelte, hogy „az állatok számára gyártott fogkrémek különösen ízletesek, és semmi bajt nem okoznak, ha az állat lenyeli. Emberi fogkrémet azonban semmiképpen ne használjunk, mert az mérgezéshez vezethet!” A rutinkezelés további hasznos elemei a fogtisztításra kifejlesztett jutalomfalatok, mint például a DentaStix, amelyek nem csak hasznosak, de ízletesek is. Ápoljuk tudatosan kedvencünk fogait, hogy minél tovább élvezhessük egészséges és boldog társaságukat!

Oldalak

Lifestyle
Utazás
Ötszázhetven éve, 1453. május 29-én foglalta el II. (Hódító) Mehmed török szultán Konstantinápolyt, az egykor oly hatalmas Kelet-Római Birodalom fővárosát, amelyet Isztambul néven saját fővárosának...
Lifestyle
A Szűz már ismeri azt a személyt, akiből élete nagy szerelme lesz. Íme, a június előrejelzésünk!
Utazás
Egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballon detektálta a hangokat a sztratoszférában. Egyelőre még a szakemberek is tanácstalanok.