Fájó közhelyek az önéletrajzban, amiket semmiképpen ne használjunk

Mindenki azt hiszi, nagyon könnyű jó önéletrajzot összerakni. Pedig ez nem így van: a remek eredményhez több szempontot is figyelembe kell vennünk, például azt, hogy ne puffogtassunk unásig ismert közhelyeket. Szakértőnk, Őri Júlia elmondja, milyen szavakat, kifejezéseket kerüljünk.

Milyen legyen az önéletrajz?

Szinte már teljesen lerágott csont. Annyi cikk, könyv, link, webes tájékoztatás található erről a témáról, hogy felesleges lenne újra az alapoktól indulnunk. Akit komolyan érdekel a téma, számtalan helyen utána tud nézni. Mégis vannak olyan általános szabályok, elvárások, amiknek célszerű megfelelnie egy profi szakmai önéletrajznak. Gyakorló HR-es szakemberként összeszedtem néhány szempontot, amit hasznos, és hatékony figyelembe vennünk, amikor összeállítjuk az anyagunkat.

Legyen fénykép, vagy ne legyen fénykép? Örök kérdés. Mindenkinek saját döntése. Ha teszünk fényképet, az az üzleti életben használt fotó legyen, ne nyaralás, vagy éppen egy hétvégi buli megörökített pillanata. De egy HR-es szakember naponta jó pár önéletrajzot átnéz, megkönnyítjük a munkájukat, ha fényképről is be tudnak minket azonosítani. Főleg, ha vizuális típus.

Kor – nem szoktam javasolni, hogy megadjuk. Bizonyos kor felett amúgy sem kell rögtön magas labdát feladnunk. Keltsük fel előbb a szakember érdeklődését a tudásunk, tapasztalatunk iránt. Az időpontokból persze nagyjából kikövetkeztethető a korunk, de ne végezze az önéletrajzunk rögtön a szemetesben, csupán a korunk miatt. Ugyan kor alapján nem lehet diszkriminálni…..

Lakhely – fontos, de nem a pontos címre kíváncsiak. Elég a várost, települést megadni.

Családi állapot, gyerekek – ez legyen inkább a személyes beszélgetés egyik könnyebb témája.

Viszont feltétlenül adjuk meg az elérhetőségeinket.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak