Lifestyle

Feladja a leckét szüleinek a Kos gyermek - Így neveld, hogy boldog felnőtt váljon belőle

Ha gyermeked március 21. és április 20. között született, akkor a zodiákus kör legelső jegye, a Kos alatt látta meg a napvilágot. A Kos hava rendkívül fontos jelentőségű, hiszen az asztrológiai új év kezdete, a tavaszi napéjegyenlőség ideje, illetve a természet is ilyenkor éled fel téli álmából. Mindannyian érzékeljük, hogy valami új és energikus indul útjára, ezért nem csoda, hogy akik az év ezen időszakában születtek, azokról már gyerekkorukban megmutatkozik, hogy változtatni és újítani jöttek a világra.

Kiss Dominika - asztrológus

Kiss Dominika asztrológus - Femcafe Kiss Dominika vagyok, a Femcafe Horoszkóp rovatának szerzője. Gyerekkorom óta érdekelnek az emberi lélek rejtelmei és a spiritualitás, így asztrológusként azon fáradozom, hogy minél több embernek segítsek megismerni önmagát. Kedvenc témáim az egészségügyi, párkapcsolati és gyermekhoroszkóp, illetve tanácsadóként egyéni asztrológiai elemzések elkészítésével is foglalkozom.

Kos gyermek (március 21 - április 20.) nevelése

A Kos gyermek maga is olyan, mint az újjáéledő természet: hihetetlen energia lakozik benne, nem csoda hiszen egy tüzes jegyről van szó, akinek lételeme a mozgás és az aktivitás. Előfordul, hogy már csecsemőkorában nyughatatlan, érdekli a külvilág és a körülötte zajló események. Ahogy növekszik és megtanul járni, úgy okoz egyre több fejtörést a szüleinek: mégis mivel kössem le ezt a gyereket? Életkorával egyenesen nő nemcsak a mozgásszükséglete, hanem a megismerése, tanulásra való igénye is. Szinte már az első pillanattól önálló kíván lenni, ezért fontos, hogy a Kos gyermeknek meghagyjuk a kellő teret és szabadságot. Ha engedjük, hogy önállóan fedezze fel a dolgokat, akkor előfordul, hogy hamarabb elsajátít olyan készségeket, amelyeket kortársai csak később. Persze ettől függetlenül nem szabad szem elől tévesztenünk, ugyanis pillanatok alatt képes felfedező túrára indulni: a Kos kíváncsisáságból fakadóan is vonzza a baleseteket. Szinte biztos, hogy gyerekként gazdagodik pár sérüléssel és sebhellyel, sőt tüzes jellegéből kifolyólag megtörténhet, hogy megégeti magát. Ez azonban nem tántorítja el semmitől, továbbra is kitartóan és kíváncsian jár – kel a világban. Hatalmas mozgásigényének kielégítésére jó, ha minél korábban keresünk egy számára megfelelő sportolási lehetőséget, ahol felesleges energiáit, majd később felgyülemlett feszültségét is képes levezetni. A Tűz természete ennél a jegynél hatványozottan jelen van: a Kos már gyermekként forrófejű és temperamentumos. Öntörvényűsége miatt problémái akadhatnak a fegyelemmel és a szabályok betartásával. Nagyon őszinte és impulzív, ösztönösen kiáll az igazáért és megvédi magát. Szinte nincs számára lehetetlen, a végletekig küzd, sőt az akadályok csak motiválják. A versenyzés feltüzeli, hiszen szeretné megmutatni, hogy ő a legjobb. Ezek a tulajdonságok, amellett, hogy néha nehezen kezelhetőek, remek alapot adnak egy sporttevékenységhez. Azonban a Kos gyermek esetében nem mindegy mihez nyúlunk: énközpontúsága miatt nem kifejezetten csapatjátékos. Viszont talán pont emiatt ajánlatos számára egy csapatsport, ahol kellően levezetheti energiáit és megtanul alkalmazkodni. Lehet ez futball, kosárlabda vagy kézilabda is, de ha mindenképpen az igényeihez mérten szeretnénk választani, akkor elsősorban a futás az, ami hasznos lehet számára. Kiváló gátfutó válhat belőle (hiszen ez a sport is az akadályok legyőzéséről szól) valamint később ideális lehet a boksz vagy akár az autóversenyzés és a motorsport. Az iskolában is megmutatkozhat ez a nyugtalan attitűd. A Kos gyermekek rendkívül gyors felfogásúak, ezáltal sokszor unatkozhatnak, amely ismét ahhoz vezet, hogy nem tudják energiáikat levezetni. Gyakran türelmetlenek, ezért fontos, hogy megmutassuk, bizonyos célok eléréséhez időre van szükség.

Így szeresd a Kos gyermeket

A Kos gyermek vezető egyéniség, aki képes másoknak utat mutatni és kiállni értük. Ha egy csapatsportban megtanul alkalmazkodni és figyelembe venni a többieket, akkor hamar kapitány pozícióba kerülhet. Nagyon bátor és egyenes, ami a szívén az a száján. Hatalmas függetlenségigénye és önállósága miatt a Kos gyermeket „szabadon” kell szeretni. Ha teret adunk a kalandvágyának, kíváncsiságának, sőt, segítjük abban, hogy a korához mérten fedezze fel a világot, akkor mi is sokat tanulhatunk tőle és egy olyan független személyiséget nevelhetünk, aki nem fog megijedni a világtól. A Kosok szeretetnyelve az elismerő szavak, tehát kiemelten fontos, hogy dicsérjük a gyermeket és biztosítsuk arról szóban is, ha valamit és eredményesen vitt véghez. Független személyisége ellenére fontos számára, hogy gondoskodjanak róla, de lehetőleg úgy, hogy a külvilág azt ne lássa. Előfordulhat, hogy kizárólagos szeretetet vár el, hogy ő legyen a legfontosabb, de nem árt ha tudja, nem mindig ő áll a középpontban. Testvérként akár idősebb akár fiatalabb, mindenképp a védelmező és vezető szerepét tölti be. Már kiskorában megfigyelhetjük, milyen lelkesen és szívmelengetően bíztat és inspirál másokat.

A szülőknek a Kos gyermek nevelése során az energiák lekötése mellett fontos feladatuk, hogy kompromisszumkészségre, türelemre és rugalmasságra neveljék gyermeküket. Meg kell mutatniuk, hogy a világban fontos az alkalmazkodás és hogy gyakran csapatban előbbre jutnak, mint egyedül. Próbáljunk meg sok közösségi tevékenységet beilleszteni a szabadidejükbe, ahol más hasonló korú gyerekkel találkozhatnak. Ezenkívül a felelősséget is játékos, aktív feladatok által ismertethetjük meg velük: lehet ez akár egy saját kiskert gondozása vagy szobanövény ápolása, későbbiekben pedig egy saját háziállat.

A Kos gyermek egészsége

Egészségügyileg nincs sok félnivalónk, ha Kos a gyermekünk, hiszen a Marsnak (uralkodó bolygójának) köszönhetően jó egészségnek és vitalitásnak örvend. Amire viszont ügyelni kell, az a fent említett balesetek, melyek közel állnak a jegy szülötteihez. Túlzott akaratából és zabolátlan energiáiból fakadóan gyakoriak a sportsérülések, illetve a türelmetlenségből, felelőtlenségből fakadó sebesülések. Elengedhetetlen tehát számára egy edzés előtt a megfelelő bemelegítés (mely szintén türelemre oktatja). Fontos az elegendő folyadékbevitel, hiszen, ennek hiánya esetén a Tűz elem túlzott működésbe léphet és előfordulnak gyulladásos, lázas tünetek a gyermekeknél, de hajlama lehet a fejfájásra is. A Koshoz, mint állatövi jegyhez a fogakat és a véráramlást kapcsoljuk, ezért nem árt, ha ezekre is fokozottan odafigyelünk.

A Kos gyermek pályaválasztása

Későbbiekben, ha pályaválasztás előtt álltok, mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy a gyermek egyéni érdeklődési köre mellett, valami olyan foglalkozás felé terelgessük, amely nem okoz számára unalmat. A monotonitást nem tűri jól, viszont remekül teljesít stresszhelyzetekben. Ezért egy sportolói vagy edzői karrier ideális lehet számára, de ugyanígy a rendőrség vagy katonai hivatás is vonzhatja. Ha pedig még extrémebb helyzetekben érzi jól magát és meg van a kellő kitartása és fegyelmezettsége, akkor akár pilóta, autóversenyző vagy kaszkadőr is vállhat belőle.

A szülők is tanulhatnak tőle

Kos gyermeket nevelni nem kis kihívás (de melyik gyermek nem az), hiszen a szülők részéről is kellő aktivitást és nyitottságot igényel. Viszont, mint minden gyermeknél, tanításon túl a szülők is rengeteget tanulnak. A Kos többek között megmutatja hogyan álljunk ki magunkért, miképpen érvényesüljünk és hogy kellő bátorsággal minden akadály és nehézség legyőzhető.

Mutatjuk, mire érdemes figyelnie a Halak csillagjegy szülötteinek diéta során és a mindennapi étkezésben!

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Lifestyle
Utazás
Most már lubickolunk a kánikulában, és a nyárban, és sokaknak jön a nyaralás is. Itt egyáltalán nem fontos, hogy rengeteg pénzt elszórj a családdal.
Lifestyle
A streamingóriás évek óta azon töri a fejét, hogyan szélesíthetné felhasználói bázisát. Nyilvánvalóan ezt a célt szolgálta a jelszómegosztás betiltása, valamint a kiegészítő előfizetést "sújtó" plusz...
Sztárok
Meryl Streep lánya, Louisa Jacobson Gummer megható módon osztotta meg a világgal, hogy a saját neméhez vonzódik, ráadásul azt is megmutatta, milyen gyönyörű nő rabolta el a szívét.