Tartsd be az újévi fogadalmad: könnyen elvégezhető gyógytorna gyakorlatok a fájdalmak enyhítésére - videó

4 hét, 4 videó: tartsd be az újévi fogadalmad és mozogj minden héten egy kicsit. Ezek a gyakorlatok könnyen elvégezhetők, de annál hatásosabbak.

Nehéz éveken vagyunk túl

Először is szeretnék Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánni! Magunk mögött hagytuk 2021-et, ami tele volt élettel, jókedvvel, vidámsággal, de pont ennyire volt olykor szomorú, kihívásokkal teli vagy éppen változásokat hozó év is. Ami viszont velünk van, az a koronavírus. Lassan két éve, hogy bekopogtatott, és sok körülöttünk, bennünk lévő dologgal szembesített. Ilyen például az emberi létezésre, az emberi testre való csodálat felébresztése is. A testünk egy tökéletesen megalkotott „gépezet”, rengeteg finomra hangolt, bonyolult mechanizmus működteti. Az, hogy éppen aktuálisan milyen állapotban van, sok dolog befolyásolja. A genetikánk, a szokásaink, a gondolkodásunk, hogy mennyire vagyunk egészségtudatosak vagy éppen mennyire nem veszünk tudomást arról, hogy mi mindent tehetünk mi magunk is annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Mozogj velünk! - Palotás Andrea, gyógytornász-fizioterapeuta

Palotás Andrea vagyok, gyógytornász-fizioterapeuta. A gyógytorna nemcsak a műtét utáni rehabilitációban fontos, hanem a megelőzésben, a mozgásszervi panaszok megelőzésében, valamint a sport rehabilitáció részeként is. A közösen végzett terápia során arra törekszem, hogy mindenki visszanyerje testi-lelki jólétét, és hogy a mozgás ismét örömteli, fájdalommentes legyen. Munkám során az éppen aktuális problémán kívül az egész testet figyelem, mert tapasztalataim alapján hatékonyabb kezelés érhető el hosszú távon, ha a teljes testet, mint egységet szemléljük. Tanácsaimat mostantól a Femcafén is végigkövetheted, tarts velem!

Új év, új kezdet

Új lappal indulhatunk és vághatunk bele a 2022-es évbe. Sokan ilyenkor fogadalmakat teszünk vagy megpróbálunk változtatni régi, nem jól működő szokásainkon. Azonban érdemes arra figyelni, hogy ezek az új szokások ne csak kezdeti fellángolások legyenek, hanem beépülve a mindennapokba, a hétköznapi életben is jól megvalósíthatóak maradjanak. Éppen ezért - hogy új, egészségtudatos szokásokat tudjunk kialakítani- gondoltam arra, hogy elindítok egy vadonatúj, 4 részből álló minisorozatot, hogy kedvet kapjunk az új esztendőben arra, hogy beépítsük a hétköznapokba is a testmozgást. Gyógytornászként sokszor találkozom azzal a kérdéssel, hogy mit és hogyan érdemes mozogni? Egyetemes válasz erre a kérdésre ugyan nincs, azonban egy dolog biztos, ez pedig a fokozatosság.

Ez a fokozatosság köszön vissza a videóimban is, a 4 hét során a hanyatt fekvő helyzetből szépen apránként eljutunk a terheltebb, álló testhelyzetben végzett gyakorlatokig is. A célom az, hogy minél többen döntsünk a rendszeres, szerethető testmozgás mellett. Erre kiváló alkalmat ad a január, amikor megújulva, motiváltan és céltudatosan indulunk az újévnek.

Gyógytorna edzés

4 hetes kihívás

A 4 hetes kihívás első hetében rengeteg átmozgató, mobilizáló jellegű gyakorlattal találkozunk, háton fekvő és négykézláb testhelyzetekben. A gyakorlatokat igyekeztem úgy összeállítani, hogy azokat akkor is meg tudjuk csinálni, ha éppen az év végén kicsit leeresztettünk, és a pihenésnek szenteltük az időnk nagy részét. Nyugodtan végezzünk saját tempóban minden feladatot, ha kell, megállítva egy kicsit a videót vagy visszatekerve bizonyos részeket. A lényeg, hogy könnyed, fájdalommentes legyen minden mozdulat. Ha alkalmunk van rá a hét további részében, ismételjük akár 2-3 naponta, felkészülve ezzel a 2. alkalomra, amikor fokozatosan nehezedő gyakorlatokkal találkozhatunk. Meg fogjuk tapasztalni, hogy az idő elteltével mennyivel könnyebben csináljuk a gyakorlatokat, úgy, hogy azok már nem okoznak akkora kihívást, mint az elején.

Felhívom mindenki figyelmét arra, hogy a videóban található tornák, gyakorlatok nem személyre szabottak, így azt mindenki saját felelősségére végezze. Sérülés, betegség esetén, műtétet követően javasolt szakorvossal konzultálni, és gyógytornásszal egyeztetni.

Palotás Andi elérhetőségei:

e-mail: andrea.palotas@gmail.com

Facebook oldala ide kattintva elérhető.

Oldalak