Lifestyle

Kiderült, a világ legegyszerűbb dolgával tudod azonnal csökkenteni a szorongást: Mindössze két dolog kell hozzá, ami mindig van otthon

A közösségi média tele van tippekkel szó szerint mindenre. Némelyik teljesen furcsa és hatástalan, sőt, kifejezetten kerülendő. Mások pedig valóban nagyon hasznosak, ilyen az is, amiről most szó lesz.

Segít csökkenteni a szorongást

A búvárreflex a légzés leállásából (apnoe), a szívfrekvencia drámai lelassulásából (bradikardia) és a perifériás érszűkület fokozódásából áll - magyarázza Judy Ho, klinikai és igazságügyi neuropszichológus. "Ez vészhelyzetben aktiválódik, amikor egy személy megfulladhat, és úgy gondolják, hogy megőrzi a létfontosságú oxigénraktárakat és fenntartja az életet azáltal, hogy a tevékenységet az élethez leginkább szükséges két szervre - a szívre és az agyra - irányítja át" - teszi hozzá.

Más szóval, a szervezet fiziológiailag úgy reagál a hideg vízbe merülésre, hogy leállítja a légzést és lelassítja a szívverést, hogy energiát takarítson meg a túléléshez. Ennek ellenére, amikor ezt a tippet megküzdési technikaként használjuk, Dr. Ho hangsúlyozza, hogy a cél nem az, hogy jelentősen leállítsuk a légzést vagy csökkentsük a pulzusszámot. Ehelyett a hideg vízzel vagy hideg tárgyakkal kapcsolatos érintkezés, különösen, ha a hideg az arcot és az orrot éri, üzenetet küldenek a vagus idegnek, amely a nyugalmi és relaxációs rendszerként ismert paraszimpatikus idegrendszert irányítja.

"Amikor a paraszimpatikus idegrendszer aktiválódik, szabályozza és lelassítja a szívverést és a légzést, és sok embernél általános nyugalomérzetet eredményez" - magyarázza Dr. Ho. "Azt is jelzi az agyunknak és a testünknek, hogy itt nem történik vészhelyzet, és ezért segít ellazulni és visszarázódni a stresszes helyzetből." A legjobb ebben a megküzdési technikában az, hogy nagyon könnyű elvégezni - mindössze egy tálra, vízre és jégre van szükséged. Dr. Ho szerint pedig percek alatt működik, és segít megnyugodni.

Lapozz, hogy megtudd, hogyan kell csinálni!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Egy biztos: nem lehet szó nélkül elmenni a 30 éves Simone Rossi kidolgozott felsőteste mellett…
Lifestyle
A sütőpapír minden konyhában alapvető fontosságú eszköz, ráadásul sokféleképpen felhasználható. De mi történik akkor, ha nincs otthon belőle elegendő mennyiség? Cikkünkben mutatunk néhány...
Sztárok
Úgy tűnik, Demcsák Zsuzsára most ismét rátalált a szerelem egy titokzatos férfi formájában, aki barátai elmondása szerint csak néhány hete toppant be a műsorvezető életébe.