Késés esetében mindig jár kártérítés, bármivel is utazunk

Legyen az repülő, vonat, busz vagy hajó, egy hatályos Európai Unós rendelet alapján jelentős késés, vagy járattörlés esetén minden utasnak jár kártérítés. Mi több, a visszatérített összeg mértéke szintén egységesen szabályozott, függetlenül attól, hogy az Európai Unió területén belül merre utazik az utas.

"Új szabályrendszer"

A légiutasok jogait védő rendeletet közel egy évtizede vezette be az EU, ettől az évtől azonban az összes közlekedési eszköz esetében is hasonló szabályok védik az utasok érdekeit. Az új szabályrendszer elsősorban az információhoz, a kártérítéshez és az ellátáshoz való jogot egységesíti az egyes utazási formák - repülő, busz, vonat, hajó - esetében, ezáltal biztosítva a diszkriminációmentes utazást az unión belül, különösen a mozgássérültek és a fogyatékosok esetében.

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Az új egységesített szabályozás értelmében a közlekedési társaságoknak minden esetben kötelező megfelelő tájékoztatást nyújtani az utazásról, az esetleges késésekről, illetve az utasok jogairól. A társaság hibájából bekövetkező jelentős késés, vagy az utazás meghiúsulása esetén az utas kártérítési igénnyel élhet, illetve kérheti, hogy a közlekedési társaság további költségek felszámítása nélkül eljuttassa eredeti célállomására. Emellett a nagyobb késés esetén megfelelő ellátás: étel, ital illetve szállás is jár az utasoknak. Szintén kártérítésre jogosult az utas, ha poggyásza elveszik vagy megrongálódik, illetve halállal vagy sérüléssel járó baleset éri.

Másképp fizetnek a különböző közlekedési eszközök

Ezeket az általános alapelveket azonban az egyes közlekedési ágazatok sajátosságaihoz igazítva alkalmazzák a gyakorlatban. Például a vonat, busz vagy hajó esetében a késésnél fizetendő kártérítést a jegy árának százalékos arányában adják meg, míg a légitársaságok kilométer arányosan fizetnek. Az Európai Bíróság napokban hozott ítélete szerint a vonattal utazóknak vis major esetén is jár kártérítés, míg más utazási forma esetében nem.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!