Ez a mindennapos rutin hosszabbíthatja meg az életünket – Te gondoltad volna?
Egy tanulmány szerint ezt teszi veled, ha rendszeresen fogyasztasz kávét. Jó hírünk van!
A kávéfogyasztás csökkenti a korai halálozás esélyét
Úgy tűnik, hogy azoknál az embereknél, akik kávét isznak – akár cukorral, akár anélkül –, alacsonyabb a korai halálozás kockázata – állítja egy tanulmány nyomán a The Guardian.
Már korábbi tanulmányok is azt mutatták, hogy a kávéfogyasztás jótékony hatással bír az egészségre, ugyanis csökkenti a krónikus májbetegségek, a rákos megbetegedések és a demencia kockázatát. Most kínai kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik naponta mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztottak (akár cukorral édesítették, akár nem), alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztottak kávét.
Az Annals of Internal Medicine című szakfolyóiratban közzétett másik tanulmány szerint is azok között volt a legalacsonyabb a halálozás, akik rendszeresen kávét fogyasztottak. A legnagyobb csökkenést, 29%-kal alacsonyabb halálozási kockázatot azoknál tapasztalták, akik napi 2,5 és 4,5 csésze között fogyasztottak.
Nem mindenki tartja teljesen megbízhatónak a kutatási eredményeket
Azonban Naveed Sattar, a Glasgow-i Egyetem anyagcsere-gyógyászatának professzora egyike azoknak, akik felhívták a figyelmet arra is, hogy az eredmények – bár érdekesnek tűnnek – nem egyértelműek. Sattar szerint „az új tanulmány megfigyelési jellege miatt ezek a következtetések messze nem véglegesek”. Szerinte ugyanis a kávéfogyasztók általában jómódúbbak és egészségesebb életet élnek, mint azok, akik nem fogyasztják. A professzor hozzátette, hogy a genetikai bizonyítékok nem kapcsolják össze a kávét semmilyen fontos egészségügyi előnnyel.
„Azt javasolnám az embereknek, hogy maradjanak a kávénál vagy a teánál, lehetőleg cukor nélkül és próbáljanak meg minden más dolgot megtenni, amiről már biztosan tudjuk, hogy egészségesen tart: mozogjanak, táplálkozzanak kiegyensúlyozottan és aludjanak többet”
– hangsúlyozta Naveed Sattar. Abban azonban mindenki egyetértett a professzorok és kutatók közül, hogy egy biztos: a kávé nem egészségtelen.
Az 53 éves Jennifer Aniston még mindig bomba formában van, most pedig kiderült, mi a titka.
Leadfotó: 123rf