Lifestyle

Még nincs vége: a kormány ismét módosította a KATA szabályait - mutatjuk a részleteket

A Magyar Közlönyben látott napvilágot a kormány új rendelete, melyben módosítják az egyéni vállalkozók közteherviselését érintő részletszabályokat.

Mikor szűnik meg a KATA-alanyiság?

A Magyar Közlönyben látott napvilágot egy új kormányrendelet, melyben módosítják az egyéni vállalkozók közteherviselésével összefüggő egyes szabályokat - szúrta ki a 24.hu. A módosítás szerint a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvénynek (az új katatörvénynek) a kisadózói adóalanyiság megszűnéséről szóló része változik.

A törvény 5. § (1) bekezdés g) pontjában foglaltaktól eltérően a bevétel megszerzését megelőző nappal megszűnik a kisadózói adóalanyiság, ha a kisadózó az adózás rendjéről szóló törvény szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez termékértékesítés, szolgáltatás ellenértékeként bevételt (a taxis személyszállításból származó bevétel kivételével).

Az adóalanyiság annak a hónapnak az utolsó napjával szűnik meg, melyben a kisadózó a KATA-törvény alapján már nem minősül főfoglalkozású kisadózónak. A kisadózónak a változást a tárgyhónapot követő 15 napon belül be kell jelentenie a NAV-nak.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina...
Fashion&Beauty
Nem véletlenül imádjuk kislányként a különféle játékbabákat, hiszen elképesztően gyönyörűek. Éppen ezért nem meglepő, hogy több sminktrend ihletéül szolgáltak már, legújabban a "babaszempillák"...
Sztárok