Meglepő, de igaz: óriási vagyont halmoztak fel a magyarok a járvány alatt

A pandémiás időszakban sokkal nagyobb megtakarítások halmozódtak fel a lakosságnál, mint korábban.

Sokan gyűjtenek lakáscélra

A járvány alatt jóval nagyobb megtakarítások halmozódtak fel a lakosságnál, mint a megelőző időszakban, az öngondoskodás célja nem változott számottevően, továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási cél a lakásfelújítás vagy -vásárlás, illetve a gondoskodás a gyermekek jövőjéről – jelentette a Világgazdaság.

A jegybanki adatok szerint az első negyedévben a lakossági megtakarítások értékpapírokban, lekötött betétekben, illetve a folyószámlán, látra szóló megtakarításokban lévő része 920 milliárd forinttal nőtt. Ez a szám kiugrónak számít, 2019 azonos időszakában a növekmény csak 478 milliárd forint volt. Nyitrai Győző, az OTP Bank retail megtakarítási igazgatóságának igazgatója a lapnak elmondta, hogy az általuk kezelt megtakarítások növekménye harmadával múlja felül a korábbi rekordnak számító 2019-es első negyedév számait.

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján a lakáscélra gyűjtők többsége különböző állampapírokban és befektetési alapokban találta meg az ideális megoldást céljai megvalósításához.

A nyugdíj-megtakarítási piacon nem okozott átütő változást a járvány; hiába látja be az emberek többsége, hogy kevés lesz az állami nyugellátás, tízből csak két ember rendelkezik nyugdíjcélú eszközzel – írta a Világgazdaság.

(MTI)

A magyarok takarékoskodtak a járvány alatt

Fotó: 123rf

A nyári szabadság sokunk számára az év legjobban várt időszaka – úgy érezhetjük, ez az egy-két hetünk van arra, hogy kipihenjük az egész éves feszített tempót. Sokszor azonban csalódottan, stresszesen és még fáradtabban búcsúzunk a vakációtól. Összegyűjtöttünk öt tippet, hogy kihozhasd a legtöbbet a nyári pihenésből.

Leadfotó: 123rf

Oldalak