Hallottál már az intuitív étkezésről? Lerobbantja a kilókat a bikiniszezon előtt

Napjainkban egyre több, gyakran egymásnak teljesen ellentmondó táplálkozási trenddel találkozhatunk, melyek között átlagemberként nem könnyű eligazodni. Nem ritkák a szélsőséges diéták sem, melyek egyes ételcsoportokat teljesen kizárnak, így korlátozva a szervezetbe juttatott tápanyagokat. Mutatjuk a szakértő tippjeit.

Mi az intuitív étkezés?

Az intuitív, vagyis megérzés alapú étrend egy olyan megközelítés, ami lehetővé teszi, hogy továbbra is fogyasszuk a megszokott, kedvenc ételeinket. Követői számára nincsenek jó vagy rossz ételek – mindent lehet fogyasztani, csak mértékkel. Azonban ez a szemlélet sok tudatosságot és önismeretet igényel, hiszen így kerülhetjük el, hogy túlzásokba essünk. Egyre inkább hódít az intuitív étkezés, aminek elsajátításához segíthet Abonyi Orsi, a Győri Édes dietetikus szakértőjének 5 tippje.

Akkor együnk, ha éhesek vagyunk

Az intuitív étkezés nem egyenlő a folyamatos nassolással. Az éhség egy természetes érzés, azonban, ha az étkezések között folyamatosan rágcsálunk valamit, annak gyakran túlevés lesz a vége. Iktassunk be napi 3-5 étkezést, amikor nyugodt körülmények között, a finom ízeket kiélvezve fogyaszthatjuk el az ételt. Fontos figyelnünk a testünk jelzéseire, hogy mikor vagyunk valóban éhesek.

A tízórai és az uzsonna is fontos

Az olyan kisétkezések, mint a tízórai vagy az uzsonna fontosságát sem szabad alábecsülni – néhány falat elfogyasztásával a főétkezések között elkerülhetjük a folyamatos ételek utáni sóvárgást. Sokan korlátokat szabnak az étkezések számával kapcsolatban, például szigorúan ragaszkodnak a napi három étkezéshez. Ennek általában folyamatos éhség a vége. „Inkább fogyasszunk még pár falatot a munkahelyen, hogy ne korgó gyomorral érkezzünk haza, így elkerülhetjük, hogy meggondolatlanul, válogatás nélkül megegyünk bármit, amit otthon találunk, vagy impulzív módon mindent bepakoljunk a bevásárlókosarunkba.” – mondja a szakértő. Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2