A nő, aki még csak 25 éves, de már olimpiai kvótát szerzett a magyar csapatnak

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Lucz Dórával beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb ifjú sportoló kategória díjának egyik várományosa 2020-ban.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2020. március 5-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, ATV Spirit, Bors

Ismerd meg a jelölteket! – Lucz Dóra

A Leginspirálóbb ifjú sportoló kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, közöttük a 25 éves Lucz Dórát, az Európa-bajnok kajakost. A fiatal nő 2016 óta az UTE színeiben versenyzik, és hisz abban, hogyha az ember élvezi, amit csinál, akkor könnyebben túl tud lendülni a mindennapi nehézségeken. Dóra számára fontos a pozitivitás, sportpályafutása legnagyobb sikerének pedig a két Európa-bajnoki címét, és az augusztusban a magyar csapatnak megszerzett olimpiai kvótát tartja, ám emellett igyekszik tanulmányaira is nagy hangsúlyt fektetni. Szabadidejét szereti családjával, barátaival és a kutyáival tölteni, de az utazás is kedvelt időtöltései közé tartozik.

Hogyan indult el a sportolói karriered?

Tíz éves voltam, amikor a szüleim a testvéreimmel együtt levittek minket a Dunakeszi Kajak Klubba – ekkor kezdtem el kajakozni. Minden szülő szeretné, hogy a gyermekei sportoljanak, így a kajak előtt már több sportágat is kipróbáltunk, köztük a kosárlabdát, az atlétikát és az úszást is. Szerintem leginkább a jó hangulat és környezet miatt maradtunk testvéreimmel a kajakozásnál, idővel pedig teljesen a szerelmesei lettünk ennek a sportágnak, egyáltalán nem kényszerből csináltuk, aztán elkezdtek jönni a sikerek is. Ma már persze az elért eredmények is motiválnak minket, de egy ideig ez csak hobbi volt. A két húgom közül Noémi tavaly végül abbahagyta a versenyzést, Annával azonban folytatjuk a versenyszerű kajakozást. Ő például tavaly a világbajnokságon K2 200 méteren harmadik helyezést ért el, illetve az U23-as világbajnokságon K1 200 méteren nyert, tavaly és tavaly előtt is.

Mondhatjuk akkor, hogy a húgodnak te vagy az inspirációja?

Természetesen motiváljuk egymást, hiszen mindkettőnknek vannak olyan pozitív tulajdonságai, amit érdemes ellesni a másiktól.

Ki az, akire te igazán felnézel, mint példaképre?

Több olyan ember is van, akinek felnézek egy-egy eredményére, vagy egy-egy tulajdonságára, mégis úgy gondolom, hogy nálam az inspiráció leginkább belülről jön: szeretnék minél jobb lenni, engem ez hajt.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Jelenleg az olimpia a legközelebbi cél, hiszen kevesebb, mint 200 nap van Tokióig. Viszont nekünk kajakosoknak addig még van egy válogatóverseny, ahol eldől, hogy ki képviselheti közülünk hazánkat. Bár tavaly megszereztem kvótát a magyar csapatnak, ez viszont csak annyit jelent, hogy hat magyar kajakos már biztosan indulhat az olimpián, viszont azt a válogató dönti el, hogy kik lesznek ezek. Így most fő célként az lebeg a szemem előtt, hogy én legyek az egyikük, hiszen a helyem még nincs bebiztosítva.

Minden szakmában vannak mélységek és magasságok. Neked milyen nehézségekkel kellett megküzdened a pályád során?

Voltak olyan éveim, amikor nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogyan azt szerettem volna. A tavalyi évem például elég rosszul kezdődött, és ezért egy elég mély gödörbe kerültem bele, ahonnan végül szerencsére sikerült kimásznom. Ezt legfőképp annak köszönhetem, hogy voltak olyanok, akik hittek bennem akkor is, a családom és a párom mindvégig mellettem álltak – a nehezebb időkben pedig azóta is szüntelenül támogatnak, ami nagyon sokat jelent számomra.

Mit tudnál tanácsolni azoknak a fiatal nőknek, akik nagyon szeretnének egy-egy szakmában eredményeskedni, de nem bíznak magukban eléggé?

Az a legszebb dolog, amikor valaki egy sportágat vagy bármilyen szakmát a legnagyobb elhivatottsággal csinál. Ha a sportot nézzük, ott nyilván már kisgyermekkorban el kell köteleződni egy bizonyos ág mellett, amihez rengeteg támogatás és megértés is szükséges a családtól barátoktól, emellett azonban kitartónak is kell lenni. Bár versenyszerűen sportolni sok lemondással jár, mégis megéri azért az érzésért, amikor a dobogó tetején állhatsz, és a magyar himnuszt énekelheted – az bizony semmihez sem fogható pillanat.

Mit szóltál ahhoz, hogy az Inspiráló Nők gáláján idén téged is jelöltek?

Nagyon meglepődtem, ugyanakkor elismerésnek is tartom, hiszen ez az első olyan jelölésem, ami nem közvetlenül a sporthoz kapcsolódik, ezért örülök, hogy egyáltalán bekerültem a számos inspiráló nő közé. Úgy gondolom fontos az, hogy az emberek lássák, hogy milyen sokféle módon érhetünk el eredményeket a különböző hivatásokban, nőként is. Ha céljaink vannak, azért mindent meg kell tenni, így elérhető távolságba kerülnek majd a kitűzött álmok, minden csupán idő kérdése.

SZAVAZZ LUCZ DÓRÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 5-én, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leadfotó és fotók: Lucz Dóra

Oldalak