Lifestyle

A nő, akit az ország csak a Fűszeres Lányként emleget

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Nagy Zsófiával beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény kategória díjának egyik várományosa 2020-ban.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2020. március 5-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, ATV Spirit, Bors

Ismerd meg a jelölteket! – Nagy Zsófia

A Leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, köztük a 29 éves Nagy Zsófiát, aki fűszernövények termesztésével foglalkozik. A fiatal nő eredetileg grafikusnak készült, végül azonban a Kertészeti Egyetemen szerzett diplomát gyógy- és fűszernövénytermesztés szakon. Zsófia a fűszerekből adalékmentes, kézműves ételízesítőket készít, amivel az emberek számára egyszerűbbé teszi a főzést – az ország mára már csak A Fűszeres Lányként emlegeti őt, az alkotás folyamata pedig továbbra is motivációval tölti meg mindennapjait.

Mit szóltál ahhoz, amikor kollégánk azzal keresett meg, hogy idén téged is jelöltek az Inspiráló Nők egyik kategóriájában?

Először fel sem fogtam, órákig nem, hiszen ez hatalmas megtiszteltetés számomra. Később aztán nagyon meghatódtam, és természetesen örömmel fogadtam a nem mindennapi jelölést. Hallottam már korábban erről a rendezvényről, de álmomban nem gondoltam volna, hogy egy napon rám is gondol valaki, mint inspiráló nő. A tavalyi győztest, Beh Mariannt jó ideje követem, így általa már értesültem a gáláról és a rendezvény missziójáról. Ő tavaly díjjal térhetett haza, és mivel hasonló területen dolgozunk, számomra is nagyon inspiráló volt ez az eredmény.

A rendezvény koncepciója, hogy olyan hölgyeket díjazunk, akik nem feltétlenül a reflektorfényben élik mindennapjaikat, ugyanakkor pályájukkal és kitartásukkal érdemesek arra, hogy megmutassuk őket a nagyközönségnek. Te mennyire szimpatizálsz ezzel a gondolattal?

Rendkívül tetszik az alapötlet, mert úgy gondolom, hogy erre nagy szükség van. Habár a médiában nagyon sok olyan nő van, aki követendő példa, a mindennapi életben is rengeteg hős akad, akik nap mint nap küzdenek azért, hogy elérjék céljaikat, ezt pedig az embereknek látniuk kell, hogy erőt meríthessenek belőlük.

Mi inspirált téged arra, hogy ezt a pályát válaszd?

Nem mindig ez volt a vágyam, teljesen véletlenül kerültem a szakmába, ugyanis kezdetben grafikusnak készültem. Később azonban rádöbbentem, hogy ez egyáltalán nem az én utam, nem szeretnék csak a rajzolással foglalkozni. Azt tudtam, hogy nagyon szeretem a természetet, ezért a korábbi terveimet ötvözni szerettem volna ezzel a szenvedéllyel, így úgy döntöttem, kertépítő mérnök szeretnék lenni. Amikor azonban felvételiztem az egyetemre, egy tévedés folytán rossz szakot jelöltem be, méghozzá a kertészmérnökit, nem pedig a kertépítő mérnököt, a kettő pedig igencsak eltér egymástól. Végül maradtam a kertészmérnöki szakon, ahol a gyógynövénytermesztés szakirányt választottam, és kijelenthetem, hogy egyáltalán nem bántam meg a döntésemet. Mondhatjuk tehát, hogy a véletlennek köszönhetem a jelenlegi pályámat, ami egy pályázat megnyerésével indult be igazán.

Az agrárpálya mindig egy kicsit esetleges és kiszolgáltatott. Voltak nehézségeid a sikeres karrierhez vezető úton?

A legelején nagyon nehéz volt elindulni, mert még nem volt meg a kellő önbizalmam, főleg hogy egy olyan szakmáról beszélünk, ahol amúgy is kevés a nő, a fiatal nő pedig még kevesebb. Habár a családomnak volt akkoriban egy mezőgazdasági vállalkozása, a rokonaim ott inkább állattartással és takarmányozással foglalkoztak, így én inkább csak a cégvezetés terén tudtam ellesni dolgokat, az egyetem pedig nem adott annyi tapasztalatot, hogy a pályámat könnyedén elkezdhessem. Mindig jöttek nehézségek és kihívások: a fűszernövényekre például nincsen nagyüzemileg is kiforrott technológia, ezért mindenféle betegséget, kártevőt nekem kellett felkutatni, ez pedig sok munkával járt. Ahhoz még túl „kicsi” voltam, hogy rendesen megfizessem a különböző növényorvosokat, így leginkább a saját kutatásaimnak köszönhetek mindent, rengeteg kísérletezés áll mögöttem.

Vannak az életedben akár női, akár férfi példaképek, akik arra inspiráltak téged, hogy küzdj az álmaidért?

Nagyon sok példa van előttem, mindenkiben más dolgot találok, ami inspirál. Anyukám és a nagymamám a legfőbb minták előttem, ugyanis ők rendkívül kitartók és szívósak voltak egész életükben. Apukám is nagy egy példaképem, de sajnos pár éve elhunyt. A bátyám szintén motivál, ugyanis hozzám hasonlóan ő is valami új dologba vágott bele annak idején, és egy új céget épített fel a nulláról. Egyébként pedig rengeteg olyan nővel találkozom a mindennapjaim során, akik szintén a kitartó természetükkel inspirálnak engem, legyen szó barátnőkről vagy ismert emberekről. Borbás Marcsi és Szentesi Éva például épp ilyenek, ők az abszolút kedvenceim.

Mit tudnál javasolni azoknak a fiatal nőknek, akik épp pályaválasztás előtt állnak vagy még keresik önmagukat?

Ha azt érzed, hogy valamit kifejezetten szeretsz csinálni, akkor szerintem nagy baj már nem lehet. Onnantól kezdve már csak kitartásra van szükséged és arra, hogy bízz magadban, mert ezt mást nem tudja megtenni helyetted.

SZAVAZZ NAGY ZSÓFIÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 5-én, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leadfotó és fotók: Nagy Zsófia

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A brit királyi családban jól ismert, hogy a szépség terén az egyszerűség a divatszabály. Ám Diana hercegnő megmutatta, hogy vannak szabályok, amiket érdemes megszegni.
Lifestyle
A Halak életében lehetőségekkel teli időszak veszi kezdetét. Napi horoszkóp!
Lifestyle
Az Ikrek szintet lép a szerelmi életében, és jöhet a házasság vagy a családalapítás. Heti horoszkóp.