A magyar tervezők, akik a 2020-as olimpiai csapat formaruháit készítik

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjeivel, Garam Judittal és Kovács Adéllal, a NUBU márka tervezőivel beszélgettünk, akik A Leginspirálóbb designer kategória díjának várományosai 2020-ban.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2020. március 5-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, ATV Spirit, Bors

Ismerd meg a jelölteket! – Garam Judit, Kovács Adél - NUBU

A Leginspirálóbb designer kategóriájában idén két nagyszerű nőt és egy tervezőpárost jelölt a bizottság. Utóbbi Garam Judit és Kovács Adél, akik a NUBU divatmárka megálmodói. A céget 2007-ben Garam Judit alapította, 2011-ben pedig Kovács Adél is csatlakozott hozzá, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervezés szakán szerzett mesterdiplomát. Kollekcióikra jellemző a kortalanság, a klasszikus városi stílusjegyek és a kifinomultság, ami a modern, nagyvárosi nők kedvelt stíluseleme. A tervezőket a művészet is inspirálja munkáik során, az építészet, a magyar képzőművészet gyakran visszaköszön darabjaikban. 2019-ben pedig az a megtiszteltetés érte a két nőt, hogy ők tervezhetik a magyar olimpiai csapat 2020-as formaruháit. Sikereikkel rászolgáltak arra, hogy valódi női példaképként állhassanak mások előtt a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Esjtének díjátadóján.

Ez a harmadik nagyszabású Femcafe gála, idén ti is a jelöltek között vagytok. Milyen érzés volt, amikor megtudtátok, hogy a részesei lehettek a rendezvénynek?

Garam Judit: Ezúton is szeretnénk megköszönni a jelölést, ugyanis nagyon örültünk neki, mint minden ilyen felkérésnek vagy megkeresésnek. Abszolút pozitívan állunk az egészhez, hiszen rengeteg munkánk van a NUBU-ban, ez pedig egy fontos visszaigazolása annak, hogy valamit jól csinálunk, a jövőben igyekszünk energiát meríteni az ilyen típusú elismerésekből.

A gála koncepciója, hogy igyekszünk olyan nőkre ráirányítani a figyelmet, akik nem feltétlenül kapnak munkájuk során olyasfajta elismerést, mint az előadóművészek, képzőművészek. Mennyire szimpatikus számotokra ez a kezdeményezés?

Kovács Adél: Szerintem ez egy nagyon jó dolog, és főleg azok számára lehet óriási motiváció, akik esetleg nem mernek abban gondolkodni, hogy valamilyen különlegesebb szakmát válasszanak. Ha belegondolok, a gimnáziumban például még remélni sem mertem volna, hogy idáig jutok majd ebben a szakmában, de azt pontosan tudtam, hogy valami egészen mást szeretnék csinálni, mint mindenki más körülöttem. Ezért gondolom úgy, hogy a rendezvény valamiféle megerősítés vagy inspiráció lehet mások számára – nekem mindenféleképpen az lett volna, ha látok ilyesmit anno, amikor én is fiatalabb voltam.

Természetes, hogy mindenki sikeres akar lenni, mindenki ki akarja hozni magából a maximumot, ezt viszont buktatók nélkül szinte lehetetlen véghezvinni. Nálatok milyen mélypontok, próbatételek akadtak a karrieretek során?

Garam Judit: Ha a céget nézzük, akkor annak a felépítése roppant nehéz feladat volt, hiszen itt nemcsak arról van szó, hogy kiélhetjük a kreatív énünket, hanem ennek van egy komoly üzleti háttere is. Magyarországon nem olyan könnyű ezen a területen sikereket elérni, hiszen nem az efféle ágakra épül a gazdaságunk. Ez tehát mindenféleképpen egy kihívás annak, aki ebben a szakmában képzeli el a jövőjét. Nekem már gyerekkorom óta nagy céljaim voltak: olyan dolgokat tűztem ki magam elé, ami a környezetem számára mondhatni elérhetetlennek tűnt. Ettől függetlenül leküzdöttem az elém gördülő akadályokat az évek során, idén pedig mi nyertük meg az olimpiai formaruha pályázatát, ami egy óriási siker számunkra. Ezzel egy olyan álmunk vált valóra, amit az ember tényleg csak titkon remél, hogy amin keményen dolgozunk, az egyszer így nyer majd elismerést.

Kovács Adél: Szerintem a kudarc felfogás kérdése. A munkám mellett a Metropolitan Egyetemen tanítok, és ott mindig mondom a hallgatóimnak, már az első találkozásunkkor is, hogy ez a szakma a kísérletezésen alapul, ezért aki mer hibázni, az sokkal eredményesebb lesz a végén, hiszen abból lehet igazán tanulni, amikor sok minden nem jön össze. A "kudarcok" során tanul az ember, a következő alkalommal már tudni fogja, mi az, amit másképpen kell csinálnia. A kísérletezésnek tehát mindig rengeteg buktatója van, persze ezt a közönség nem látja, hiszen ők csak a jól sikerült dolgokkal találkoznak a végén, mivel természetesen minden cég a végeredményt kommunikálja.

Van az életetekben olyan családtag vagy szakmai pályatárs, akikre felnéztek, mint inspiráló nő?

Garam Judit: Én azokra az emberekre nézek fel igazán, akik az életük során olyan sikereket tudtak elérni, amelyekhez egyértelműen komoly kitartás kellett, és nem a szerencsének köszönhetik azt, hogy odáig jutottak, ahol most vannak. Sokkal inkább a folyamatosan magas szinten tartott teljesítménynek, beszéljünk akár egy sportolóról, tudósról vagy színészről. Engem ők inspirálnak, hiszen nem csupán rövid időre tudták felhívni magukra a figyelmet, hanem sok-sok éven keresztül, akár egész életükben fejlődnek.

Kovács Adél: Én sosem követtem senkit, akire azt mondtam, hogy ezt vagy azt én is úgy akarom csinálni, ahogyan ő. Vannak különböző személyek, akikben egy-egy dolog inspirál, de összességében egy példaképem nincs. A családomból nem egy nő, hanem egy férfi, a bátyám az, akire felnézek. Ő nagyon sok mindennel foglalkozik, a legfőbb szenvedélye azonban a zene, és bármi, amihez nyúl, nagyon érdekes, eredményes és extrém lesz a végén.

Ha meg kellene fogalmazni egy üzenetet a mai fiataloknak vagy olyan pályakezdőknek, újrakezdőknek akik nem nagyon tudják, hogyan találhatják meg és teljesíthetik ki önmagukat, mi lenne az?

Garam Judit: A legfontosabb, hogy az embereknek meg kell találniuk az érdeklődési körüket. Ez nem mindenkinél alakul ki egyből, nem mindenki tudja azonnal, mivel szeretne egész életében hivatásszerűen foglalkozni. Nem kell, hogy mindenki a társadalom által „trendinek” ítélt karriert válasszon: sok olyan személyre is szükség van, akiből majd pék lesz, nem pedig híres tervező, de ha neki a sütés a szenvedélye, akkor ez így van rendjén. Rengeteg jó szakma és hivatás van, amiben ügyeskedni lehet, még akkor is, ha az mások számára egy monoton dolognak tűnik – a lényeg, hogy mindent lehet profin, elhivatottan csinálni és fejlődni benne. Ha valakiben megvan az érdeklődés egy szakma iránt, akkor legyen mögötte nagyon komoly kitartás is, hiszen nem mindenki ér el egyik pillanatról a másikra sikereket, lesznek mélyzuhanások is, amelyek próbatételek is egyben. Ilyenkor újra és újra fel kell állni, és elölről kezdeni. Ez az ember személyiségét is fejleszteni fogja.

Kovács Adél: Én erre azt szoktam mondani, hogy mindig törekedni kell arra, hogy amit csinálsz, abban a legjobb legyél. Az legyen a motiváció, hogy amit kitaláltál, abban ne legyen vetélytársad – ha pedig ezt eléred, vagy efelé haladsz, az roppant izgalmas tud lenni. Persze ez egy folyamatos munka eredménye, és itt nemcsak a karrierre gondolok, hanem az élet más területeire is.

SZAVAZZ A NUBU TERVEZŐIRE ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 5-én, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leadfotó és fotók: NUBU

Oldalak

Szólj hozzá Te is!