A nő, akinek keze nyomán papírpillangók lepték el a várost

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Németh Edinával beszélgettünk, aki A Leginspirálóbb designer kategória díjának egyik várományosa 2020-ban.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu már korábban is kereste azokat az ösztönző női példaképeket, akik munkássága, teljesítménye például szolgálhat mindenki számára. Idén 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével. A kategóriák 3-3 jelöltjét neves személyekből álló jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2020. március 5-én, a gyönyörű Várkert Bazárban derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, ATV Spirit, Bors

Ismerd meg a jelölteket! – Németh Edina

A Leginspirálóbb designer kategóriájában a bizottság idén két nagyszerű nőt és egy tervezőpárost jelölt, közöttük a 34 éves Németh Edinát, az Edinas Paper papír installáció tervezőjét. A fiatal nő Amszterdamban végezte belsőépítészeti tanulmányait, a diploma megszerzése után pedig Budapesten, a marketing területén helyezkedett el. Tervezőként fő kifejezőeszköze a papír, munkái közt pedig egyaránt megtalálhatók a részletgazdag, organikus installációk, és az építészetből merített geometrikus alkotások is. Edina hisz abban, hogyha elképzelünk valamit, és azért nap mint nap kitartóan dolgozunk, akkor megvalósíthatjuk a legmerészebb álmainkat is.

A kategóriádon belül egy olyan versenyző vagy, aki valami igazán formabontó és új dolgot hozott be Magyarországra. Ha visszagondolsz, hova datálódik pontosan az, hogy beleszerettél a grafikusságba és a papírba?

Tulajdonképpen a gimnáziumi évek legvégén történt, hogy valaki megkérdezte tőlem, mit szeretnék csinálni, melyik irányba fogok továbbmenni. Akkor és ott nagyon belülről jött a válasz, hogy én belsőépítész leszek. Viszont egészen addig nem erre a hivatásra készültem, ezért elkezdtem előkészítőre járni, és nagyobb hangsúlyt fektetni az egészre, hiszen akkor felvételiztem az Iparművészeti Egyetemre, ahová végül nem sikerült bekerülnöm. Utólag már látom, hogy nem ott volt az én helyem, nem az volt én az utam. Hollandiában végül találtam egy egyetemet, ahova felvettek, és ott kezdtem el a képzést.

A pályád során mik voltak azok a momentumok, amelyek arra késztettek, hogy valami egészen újat, maradandót alkoss? Voltak nehézségeid az álmod megvalósításában?

Az az igazság, hogy én ezeket mindig is úgy éltem meg, hogy ezek a dolgok valamire tanítanak, és ha valami nem sikerül, az okkal történik, és olyankor esetleg egy másik irányt kell keresni. Alapvetően ilyen volt számomra az, amikor az Iparművészeti Egyetemre nem vettek fel, egy nagy kudarcélmény, de végül a hollandiai irány megerősített abban, hogy az az én valódi utam. Amikor a képzés után, épp a gazdasági válság idején hazaköltöztem, a szakmámban nem is tudtam állást találni, hiszen a belsőépítészet a válság idején nem volt egy szerencsés pálya. Ebből kifolyólag a marketing területén helyezkedtem el, ahol viszont szuper tapasztalatokat szereztem – olyanokat is, amiket az iskolában nem tanítottak, például az árajánlatírást, költségvetést és a projektmenedzsment egyéb részleteit. Ezeknek köszönhetően létre tudtam hozni a saját vállalkozásomat, a saját márkámat, az Edinas Papert. Ezek ötvözete teszi lehetővé tulajdonképpen azt, hogy ma azt csinálhatom, amit igazán szeretek.

Azok az installációk, amiket elképzelsz, megálmodsz a fejedben, hogyan válnak valósággá?

Ez egy nagyon érdekes folyamat, hiszen a kétdimenziós papírlapból különböző technikákkal állítunk elő háromdimenziós dolgokat. Itt fontos az, hogy olykor a papír vastagságát használjuk, gyakran a rétegződést, gyakran pedig a részletgazdagságot – ez mindig attól függ, hogy a projekt maga, illetve az ügyfél mit igényel, és az ő márkájának mire van szüksége. A kérés mindig előbb van, és utána jön hozzá a vízió.

Vannak olyan női alakok, akikre példaképként tekintesz?

Nagyon sok inspiráló designer van, akiknek követem a munkásságát. Az egyik közülük Petra Blaisse, aki egy holland építész – ő nagyon különlegesen specifikálta azt, hogy mivel foglalkozik: a kint és bent kapcsolatával. Óriási térelválasztókat készít, amik részben textilből, részben innovatív anyagokból készülnek. Nagyon szeretem azt a fajta szabad gondolkodást, amivel Petra a világhoz áll: bár olyan szakma nincsen, amit ő csinál, ahogy papír installáció tervező sincs igazából, de a látásmódját mégis rengeteg területen tudja alkalmazni, hiszen a kint és bent kapcsolata minden épületben, építészeti stílusban megjelenik, ezért nagyon izgalmas projekteket szokott létrehozni.

Mit szóltál ahhoz, hogy jelölt lettél a gálán? Hallottál már korábban az eseményről?

Igen, a gálát tavaly ismertem meg, amikor voltak olyan személyek a jelöltek között, akiket a közösségi média felületein követek. A saját jelölésemen viszont nagyon meglepődtem, ugyanakkor nagyon örültem is neki. Várom, hogy találkozzak az összes jelölttel, ugyanis nagyon kíváncsi vagyok rájuk, remek lehetőségnek tartom, hogy megismerjük egymást és egymás munkásságát, hiszen mindenki valami rendkívülit alkotott. Úgy gondolom, hogy óriási szükség van rá, hogy minél nagyobb hangsúlyt fektessünk arra, hogy a nők szakmai, pozitív visszajelzéseket kapjanak. Azt remélem, hogy a most felnövő generációnak már alapvető dolog lesz az, hogy a nők munkásságát is ugyanúgy elismerik, ahogy a férfiakét.

Mit üzennél a pályakezdés, énkeresés előtt álló fiataloknak vagy olyan idősebb személyeknek, akik krízisidőszakban vannak? Mi segíthet nekik felfedezni magukban azt, ami igazán érdekli őket?

Én nagyon hiszek a megérzésekben, és abban, hogy az embernek minden szenvedélyét bele kell raknia a hivatásba, amit választott. Másrészt pedig úgy gondolom, hogy minden tapasztalat – függetlenül attól, hogy szakmai vagy nem szakmai területen szerzett tapasztalatról van szó – hozzájárul ahhoz, hogy az ember közelebb kerüljön saját magához, és ha úgy tetszik, a hivatásához.

SZAVAZZ NÉMETH EDINÁRA ITT!

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 5-én, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leadfotó és fotók: Németh Edina

Oldalak

Szólj hozzá Te is!