Lifestyle

Inspiráló Nők 2022: "Mindannyiunkban létezik egy iránytű, ami megmutatja az utat, merre és mivel van dolgunk" - Nagy Nelly

A Femcafe.hu Inspiráló Nők Díj jelöltjével, Nagy Nellyvel beszélgettünk, aki a leginspirálóbb fiatal tehetség kategória díjának egyik esélyese 2022-ben.

Inspiráló Nők Díj

A Femcafe.hu negyedik éve jutalmazza azokat az ösztönző női példaképeket, akiknek munkássága, teljesítménye és személyisége példaként szolgálhat a közösségek számára. Idén is 7 kategóriában keressük a leginspirálóbb nőket olvasóink segítségével.

A kategóriák 3-3 jelöltjét a jelölőbizottság állította össze, olvasóink pedig online adhatják le szavazataikat a számukra legszimpatikusabb jelöltekre.

Díjátadó gála: 2022. október 6-án, a gyönyörű Magyar Zene Házában derül ki, kik lesznek az év leginspirálóbb női. Még több információért kattints ide!

Az esemény fő támogatója: Szerencsejáték Zrt.

Az esemény médiatámogatói: TV2, ATV, Bors, Naphíre

Ismerd meg a jelölteket: Nagy Nelly

A leginspirálóbb fiatal tehetség kategóriájában idén is három nagyszerű nőt jelölt a bizottság, köztük a 42 éves Nagy Nellyt, aki a My Food Protocol alapító tulajdonosa. Több mint 10 évnyi tanulás, kutatás és munkatapasztalat után sikeres kockázati tőkebefektetés bevonásával elindította a mesterséges intelligencia alapú szoftver fejlesztését. Az applikáció a páciens és a terapeuta valós idejű összekapcsolódására és a betegút folyamatos nyomon követésére ad lehetőséget. Analitikákkal, betegség-specifikus, személyre szabott automatizált étrend-tervezéssel, edukációval és lokalizáltan kereshető beszerzőhelyekkel, szakemberkeresővel támogatja a gyógyító-megelőző szerepű, táplálkozáson alapuló kezeléseket.

Mit csináltál épp, amikor megtudtad, hogy jelöltek, és a rendezvény részese lehetsz? Mit szóltál a jelöléshez?

Egy civilizációtól távolabb eső, balatoni ház árnyat adó oszlopos tornácán ültem, pénzügyi excel táblázatok, grafikonok és kimutatások garmadái között, és pont azt próbáltam kitalálni, hogy a gazdasági válság kellős közepén ügyvezetőként milyen biztonsági terveket tudok realizálni matematikai alapon, amikor megérkezett e-mailben az értesítés a jelölésről. Annak tudatában, hogy a hátam mögött lévő időszak leginkább a válságmenedzsmentről szólt, tehát média zaj nélkül dolgoztam, valószínűtlennek hatott, hogy az egyébként oly sok, jelölésre méltán rászolgáló nő közül éppen engem válogattak be a leginspirálóbb fiatal tehetség kategóriába. Így aztán le is tudtam annyival, hogy ez nem lehet más, mint némely pihent barátom humoros húzása és nemigen foglalkoztam vele tovább. Mindaddig, míg egyre több platformon nem kerestek fel, így nem volt mit tenni, mint valós tényként kezelni a jelölést. Az „á, ez biztos csak tréfa” attitűdjét ekkor felváltotta egy nehezebb árnyalatú, az „inspirálni másokat felelősség” érzése. Végiggondoltam, hogy az az út, amit eddig és ahogyan bejártam mások számára vajon valóban inspirálóan hathat-e? Azon túl, hogy a legtöbb esetben inkább gondolom azt, ha nyíltan és fedetlen őszinteséggel mesélnék a kudarcokról, akadályokról és bukatókról előbb forgatnának pszicho thrillert a történetből, mintsem motiváltnak érezzék magukat tőle, mégis a pályámnak olyan izgalmas elemei és leírhatatlanul magas és csodálatos amplitúdói vannak, amiért mindennek dacára én magam is tántoríthatatlanul ezen az útvonalon maradtam/maradok.

Hogyan látod a nők helyzetét a szakmádon belül?

Nincs könnyű dolgunk. Kevesen vagyunk és napi szinten találjuk szemben magunkat kettős mércével. Az IT-szektoron belül a nők jelenléte meglehetősen alulreprezentált. Annak ellenére, hogy számtalan kutatás és tanulmány támasztja alá azt már bő egy évtizede, hogy globálisan akár 3-5 trillió dollárral emelkedhetne a GDP évente, ha a digitális ágazatban a nők a férfiakhoz hasonló gyakorisággal helyezkednének el vagy kapnának munkát. A nemek diverzivitásának kiegyensúlyozása az IKT-szektor, különösképpen az egészségügyi informatika szempontjából is áldásos lenne, hiszen azon szervezetek esetében, amelyek több női vezetővel rendelkeznek, a tőkearányos jövedelmezőség és a részvényhozam közel 40%-al magasabb, mint más hasonló szervezeteknél. A startupoknak mindössze 15,5 százalékában vannak női alapítók, holott az Európai Bizottság adataiból kiderül, hogy a nők által alapított startupok jobban teljesítenek, mint a férfiak által indítottak. Talán ennek a meggyőző mérőszámnak tudható be, hogy az elmúlt időszakban a kockázatitőke-befektetők nyitottabbak rá, hogy nők által vezetett startupokba fektessenek. Ezért is kiemelkedően fontos a női innovátorok sikertörténetének megismertetése, amely szélesebb körű társadalmi hatást is gyakorolhat azzal, hogy növeli a nők részvételét az informatikai tudományos életben és az egészségügyi innovatív területeken.

Mi inspirált arra, hogy ezt a pályát válaszd?

Rendkívül nagy kanyarokkal, kitekintőkkel, és kacskaringós útvonalakkal érkeztem arra a terápiás célú táplálkozástudományi és informatikai pályára, amin jelenleg tevékenykedem. Ugyanakkor, ha összességében nézzük, minden szál egybe ér és ötvöződik abban a mesterséges intelligencia alapú My Food Protocol projektben, amiért most az egyik leginspirálóbb tehetség díjra jelöltek. Idén éppen 25 éve, hogy betegség következtében elveszítettem édesapám, de még most is vibráló feszültséggel él bennem az a kiszolgáltatottság és tehetetlenség érzés, amely ehhez a gyerekkori veszteségélményhez köthető. Amikor pepitában ugyanez a jelenet látszott megismétlődni csak már édesanyámmal, felnőtt voltam. Nem akartam újra kívülállóként csupán szemlélője és elszenvedő alanya lenni egy olyan élethelyzetnek, amelyben ismét egy családtagot veszíthetünk el. Kezembe szerettem volna venni az irányítást, ami ezáltal szerencsénkre a lehető legjobb eredménnyel, teljes gyógyulással végződött. Bár közben megtanultam, hogy az egészségügyi kihívások kimenetelét irányítani nem tudjuk, de ha a betegre fókuszálva összefüggéseiben megértjük azt vagy azokat, a kezeléseket ezáltal személyre szabhatjuk, mely kulcsa lesz a gyógyulási folyamatok kiemelkedő sikerének. Több mint 12 évnyi tanulás, kutatás, praktizálás, beteg utánkövetés tapasztalati halmazából fejlesztjük most azt az applikációt, ami a páciensek és az őket kezelő szakemberek hatékony együttműködését, segítő és támogatói feladatát lesz hivatott ellátni. Számtalan olyan esetet kísértem végig - alzheimer, epilepszia, daganatos megbetegedés, meddőség, stb. - amely esetén a táplálkozási protokollok kiegészítő kezelésként való alkalmazása kiugró gyógyulási rátát vont magával. Kell ennél inspiratívabb dolog?

Mit javasolnál azoknak a nőknek, akik még keresik önmagukat?

Mindannyiunkban létezik egy iránytű, ami megmutatja az utat, merre és mivel van dolgunk. Van, hogy az élet elhomályosítja a kijelző lapját vagy átmeneti mágneses zavar kavarja meg az útjelzőnket, de végül mindig kitisztul az érzékelés határfelülete. Ha elég hosszan és stabilan van jelen egy vágy vagy egy érzés, bármily ellentmondásos is, nem szabad hagyni, hogy elnyomják azt, elvegyék tőlünk vagy eltereljék a figyelmünket róla, mert azzal valódi, szabad önmagunk veszíthetjük el.

Kik a példaképeid? Vannak esetleg olyan nők az életedben, akikre felnézel?

Végtelenül tisztelem azokat a nőket, akik önerőből építenek, teremtenek és alkotnak. Azokat, akik nem mesebeli burokba csomagolva tesznek tanúbizonyságot sikereikről, hanem a legnagyobb őszinteséggel vállalják fel sérülékenységüket. Akik a valóságot mutatják. Hogy néha igenis összeomlunk, négykézláb zokogunk a padlón, de a szupererőnk abból áll, hogy ezek után mégis talpra állunk, leporoljuk magunkat és megyünk tovább. Nem úgy, mintha mi sem történ volna, hanem annak tudatában, hogy ez természetes velejárója minden fejlődésnek és teremtésnek.

SZAVAZZ NAGY NELLYRE ITT!

A jelöltek közül az olvasók online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet október 6-án, a Femcafe.hu - Inspiráló Nők Estje gálán, a Magyar Zene Házában hirdetünk ki.

Leadfotó: Femcafe

Oldalak

Lifestyle