Lifestyle

Ezekkel a tanácsokkal lásd el gyermeked, ha már egyedül jár iskolába: Rengeteg veszély érheti őket, érdemes időben felkészülni

A szeptemberi iskolakezdés miatt jelentősen megnő a forgalom az óvodák és iskolák környékén. A nyári időszakhoz képest több gyermeket láthatunk az utakon a reggeli és a délutáni órákban.

Még nem magabiztosak az utcán

A legtöbb gyermekből - korukból adódóan - még hiányzik az a képesség és tudás, ami az utakon váratlanul kialakuló helyzetek kezeléséhez szükséges. Kevésbé figyelmesek, mint a felnőttek, viszont sokkal energikusabbak és gyakran sokkal meggondolatlanabbak is.

Az ORFK Balesetmegelőzési Osztálya és a DPD Hungary fel kívánja hívni a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára, ezért szeptemberben egész hónapban a baleset-megelőzés mellett kampányol. Összegyűjtöttünk nyolc hasznos tippet, melyek betartásával jelentősen tudjuk növeli gyermekeink biztonságát az iskolák környékén.

Berzai Zsolt rendőr alezredes a Balesetmegelőzési Osztály vezetője a szülőknek javasol egyszerű baleset-megelőzési tippeket:

  • Tanítsuk meg a gyerekeket, hogy soha ne lépjenek le az útra anélkül, hogy körülnéztek volna, jön-e jármű.
  • Az is nagyon fontos, hogy mindig használják a zebrát. Sajnos sok felnőtt sem veszi komolyan azt a szabályt, hogy a zebra a gyalogos átkelőhely, így a gyerekek rengeteg rossz példát látnak.
  • A zebrán történő átkelés előtt mindig győződjenek meg róla, hogy nem jön autó. A zebrán soha ne menjenek át, ha piros a jelzés, akkor sem, ha nem jön semmi.
  • Legyen a gyerekeken láthatóságot segítő ruhadarab vagy kiegészítő: fényvisszaverő csík a táskán, kulcstartó vagy matrica. De az is sokat segít, ha színes, feltűnő színű ruházatba öltöztetjük őket.
  • Ha a gyermek rollerrel, vagy biciklivel közlekedik, mindig tegyünk rá lámpát, prizmát vagy fényvisszaverő matricát, illetve ajánlott bukósisak használata is.

A DPD futárai egész nap járják az utakat, így nekik is rengeteg tapasztalatuk van azzal kapcsolatban, hogy autósként mire kell figyelni az iskolák környékén, ők a következő hasznos tippekkel egészítették ki a listát:

  • ​​A gyermekek sokkal alacsonyabbak, mint a felnőttek, így az úton közlekedő autósok nehezebben látják meg őket. Iskolák környékén mindig sokkal figyelmesebben és lassabban ajánlott közlekedni.
  • Az egyik legveszélyesebb dolog az utakon, ha takarásból, például egy álló jármű mögül az autó elé lép valaki. A takarásból való kiszaladásra az iskolák környékén a legnagyobb az esély. A gyerekeknek naponta el kell mondani, hogy nem szabad az úton szaladni.
  • Mindig használjunk hangjelzést tolatáskor, illetve az őszi időjárás miatt megfelelően felkészített, kivilágított járművekkel, az út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessünk.

Ha ezeket a tippeket betartjuk, felelős magatartást tanúsítunk az utakon, és kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekek biztonságára, nemcsak a balesetek száma csökken, de példát is mutatunk a felnövekvő generáció számára.

Forrás: Content Plus Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Nincs is annál szörnyűbb, mint amikor az esküvő küszöbén toporogva tudjuk meg, hogy az személy, akiket életünk párjának gondoltunk, csúnyán elárult minket.
Sztárok
Sztárok
A 75 éves színész Geszti Péter Adom a napom című műsorában elevenítette fel a megrázó történetet.